27.8 C
Craiova
sâmbătă, 5 iulie, 2025
Știri de ultima orăMagazinA fost odată... Select

A fost odată… Select

„Select“ este un restaurant care a fost probabil caracterizat cândva de epitetul care-l denumeşte. Astăzi doar geamurile termopan mai amintesc de modernitate şi eleganţă.

Un restaurant mai mult decât modest, ce poartă numele „Select“, constituie subiectul prezentării din această săptămână.  Ne-am aşezat timid la masă.
Ne-au atras imediat atenţia scaunele din lemn, destul de vechi, care mai păstrează urme de lac. Feţele de masă, curate ce-i drept, aminteau de localurile ceauşiste. Pe un scaun, în stânga mea, o boxă, pe care timpul îşi lăsase urmele. O muzică plăcută se auzea în surdină. Pe terasa restaurantului, locul pe care l-am ales pentru a gusta din preparatele celor de la „Select“, trei chelneri stăteau la uşa localului. O dată ce ne-am aşezat la masă, chelnerii s-au grăbit să ne aducă un meniu. De fapt două, singurele de altfel. Mă întreb ce  s-ar fi întâmplat dacă şi ceilalţi oaspeţi ai localului ar fi solicitat în acelaşi timp cu noi lista cu felurile de mâncare? S-ar fi găsit altele cu siguranţă. Cel puţin aşa ne place să credem.

Mesaje subtile

Deschidem timid mapa care conţine lista de bucate: preparate diverse, muşchi de vită la grătar, rulou de piept de pui, şniţele cu caşcaval, tortellini, lasagna, spaghete cu fructe de mare şi câte şi mai câte. Atrag atenţia câteva preparate mai puţin obişnuite, mai întâi o pizza la 0,4 lei. Sub ea, în paranteză, sunt menţionate ingredientele, doar patru. Printre ele nici pomeneală de salam, şuncă, brânză, parmezan, ciuperci, roşii, ardei gras sau alte ingrediente obişnuite. De aici probabil preţul atât de mic. Alt preparat, pe care recunosc nu l-aş fi comandat în ruptul capului: carne de vită crudă cu lămâie şi parmezan. Preţurile, deloc pretenţioase. Pierduţi prin lista cu preparate cerem sfatul unuia dintre cei trei chelneri care au trecut rând pe rând pe la masa noastră. Răspunsul la întrebarea noastră: „pizza Select“. Specialitatea casei. Acceptăm sugestia şi comandăm preparatul respectiv. În timpul scurs până la sosirea comenzii, avem timp să analizăm mai bine terasa. Câteva flori neîngrijite o încadrează. Nu sunt specii extraordinare sau izbitor de frumoase, să-ţi fie mai mare dragul să le priveşti, ci exemplare banale. Geamul care desparte terasa de local ne permite să analizăm puţin şi interiorul. Într-un acvariu câţiva peşti înoată liniştiţi. Vizita la toaletă ne permite o analiză amănunţită a localului: scaunele sunt înlocuite în interior de colţare de piele. Şi aranjamentul mesei este ceva mai pretenţios. Nu forte mult însă: feţele de masă – aceleaşi. Singurul element care vorbeşte cât de cât de eleganţă e şervetul aşezat în farfurie. O soră a boxei obosite de pe terasă se odihneşte şi ea pe un scaun, la fel de obosit. E deconspirată şi sursa muzicală, un calculator, ceva mai nou decât vechile boxe. Ajungem şi la toaletă. Curat am spune. Uşa care desparte WC-ul de chiuveta prevăzută cu săpun şi rulou cu şerveţele de şters pe mâini se târâie zgomotos atunci când este închisă. Se pare că s-a lăsat. Dovadă stă şi urma de pe tocul uşii. Ne întoarcem la masă. Acolo unde ne aşteaptă pizza Select, cu a sa combinaţie inedită de parizer, salam uscat şi şuncă. Nepotrivită alegere a bucătarului. Mesajul de pe paharul care stă pe masă ne face să zâmbim: „Ne-ai fermecat pe toţi“. Ceva mai jos: „Coca-Cola“. „Nu Select“, am completa noi. Cât despre factură fiscală, nici pomeneală. Doar un bon fiscal cu ştampila firmei. Din acest punct de vedere alinierea cu celelalte restaurante ale urbei, fie ele modernizate sau nu, este realizată. Plecăm cu un zâmbet forţat pe buze: A fost odată… Select.

Restaurantul Select

Strada Nicolae Titulescu nr. 110

Preparatele        „Ingenios“ combinate
Personalul        Atent
Atmosfera        Plăcută
Preţuri        Pentru orice buzunar
Toaleta        Curată

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII