14.8 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalStrada milioanelor de euro

Strada milioanelor de euro

O stradă de câteva sute de metri din Craiova, înțesată de farmacii, poate rivaliza cu străzi celebre din Europa, unde shoppingul este la el acasă

Ce ar avea în comun Avenue Montaigne din Paris, Bond Street din Londra, Via Montenapoleone din Milano sau Calle Serrano din Madrid cu strada Tabaci din Craiova? La prima vedere, absolut nimic. Cum să compari străzi destinate sută la sută shoppingului, unde se găsesc magazine şi case de modă celebre, cu o străduţă de câteva sute de metri unde se află câteva magazine obişnuite, o piaţă de legume-fructe, o covrigărie, un second-hand, pompe funebre, câteva farmacii şi un punct de recoltare analize medicale? Tocmai acestea din urmă dau însă valoarea străzii Tabaci, pentru că anual în această zonă se învârt milioane de euro, cât reprezintă cifra de afaceri declarată la ministerul finanţelor publice de farmaciile care îşi desfăşoară activitatea aici.

Spitalul, cheia succesului în afaceri

În orice activitate de comerţ, vadul este cel care transformă afacerea în una de succes. Iar când te ocupi cu vânzarea cu amănuntul a produselor farmaceutice, cel mai bine este să ai prin preajmă un spital. Dacă mai este şi unul regional, cum este cazul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Craiova, succesul este garantat. În articolul apărut marţi, 30 octombrie, în GdS, „Dictatura spitalelor poate fi înlăturată!“, am relatat pe larg fenomenul reţetelor date pacienţilor pe perioada internării, prezentând şi câteva cazuri concrete de asiguraţi plecaţi din spital după medicamente şi materiale sanitare, pe care le-au cumpărat fără probleme de pe reţete fără semnătură sau fără parafă. Un lucru interzis de lege, dar practicat frecvent în sistemul sanitar.
Cum în fiecare lună printr-un spital de mărimea SCJU trec mii de pacienţi, farmaciile din preajmă nu duc niciodată lipsă de clienți. Dacă mai putem la socoteală şi reţetele obligatorii care se dau la externare, dar şi cele din ambulatoriu, şi că în unele situaţii pacienţii sunt chiar îndrumaţi către o farmacie sau alta, ne putem da seama cu uşurinţă cât de profitabil este să deschizi o farmacie lângă o unitate spitalicească.
În lupta pentru a vinde cât mai mult, farmaciile nici nu mai ţin cont de lege. Deşi există un act normativ care interzice eliberarea de medicamente dacă reţeta nu are, pe lângă parafă, şi semnătura medicului, acesta nu este luat în seamă. Nu mai spunem de prescripţiile pe colţuri de hârtie cu care pacienţii ies frecvent din spital şi care devin reţete în toată regula în momentul în care ajung în farmacii. În articolul de marţi am dat chiar exemplul unei paciente internate care îşi cumpărase de la o farmacie de pe strada Tabaci, cu o reţetă fără semnătura medicului, ampicilină injectabilă. „Normal, o farmacie nu poate elibera un medicament de pe o reţetă care nu are parafă şi semnătură. Nu mai vorbesc de medicamentele scrise pe o simplă coală de hârtie. Dar dacă nu-i dai, omul intră în altă farmacie şi până la urmă le cumpără de undeva, pentru că are nevoie. Asta e legea concurenţei“, susţine o farmacistă.     

Cifrele vorbesc

Pentru a-ţi da seama de succesul unui astfel de business, nu trebuie decât să citeşti cifrele de afaceri raportate anual de farmaciile de pe strada Tabaci şi publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice. Când cifra de afaceri ţi se dublează într-un an sau când creşte de aproape 16 ori, este foarte clar că ideea de a-ţi deschide un punct de lucru lângă spital a fost mai mult decât inspirată. Iată şi câteva exemple în acest sens.
SC Arsenia Com SRL, cu sediul social în Branişte, firmă înfiinţată în 2006, a raportat în primul an o cifră de afaceri de 18.235 de lei. În următoarea raportare, făcută abia în 2009, cifra de afaceri a firmei era de 117.726 de lei. Apăruse însă Farmacia Ana Spital, care intrase în relaţie contractuală cu CAS Dolj din 2008. Ce urmează? Doi ani cu o creştere fulminantă a cifrei de afaceri: 1.830.781 de lei în 2010 şi 1.762.823 de lei în 2011. În prezent, Farmacia Ana Spital figurează la CAS Dolj ca aparţinând de SC Medical Pharma For You SRL, firmă înfiinţată în 2011.
Un alt exemplu grăitor în acest sens este cel al SC Medplastik Tehnology SRL, firmă înfiinţată în 2008. Fără cifră de afaceri în 2009, farmacia anunţa în 2010 un rulaj de 6.383.184 de lei, iar în 2011 de 13.465.133 de lei cifră de afaceri. Să aibă oare legătură cu faptul că în aprilie 2010 firma îşi deschidea punct de lucru, unde altundeva dacă nu tot pe strada Tabaci? Farmacia Medplastik se află în relaţie contractuală cu CAS Dolj din 2010, iar firma mai are o farmacie pe strada A.I. Cuza, nr. 12. Tot pe strada Tabaci, la numărul 18, şi-a deschis punct de lucru şi SC  Trei F SRL Craiova. Farmacia Trei F Spital este în relaţie contractuală cu CAS Dolj din 2011, dar se pare că a contribuit din plin la creşterea cifrei de afaceri a firmei, care mai are încă trei puncte de lucru în Craiova, unul tot în apropierea Spitalului nr. 1, în Insulă. De la 10.368.998 de lei, cât era cifra de afaceri a Farmaciilor Trei F în 2007, s-a ajuns, în 2011, la 20.609.307 lei, cu o creştere de peste cinci milioane de lei în ultimul an.
Tot în zona Spitalului Judeţean de Urgenţă, dar pe bulevard, se află şi farmacia Pharma Plus 2, firma care o deţine înregistrând, de asemenea, creşteri substanţiale. De la o cifră de afaceri de 86.847 de lei anunţată în 2006 (farmacia a intrat în relaţie contractuală cu CAS Dolj în 2005 ), firma a sărit la 4.862.308 lei în 2007, o creştere de 55 de ori! Creşterea s-a menţinut şi în anii următori, 7.159.240 de lei în 2008, 9.493.348 de lei în 2009, 11.435.745 de lei în 2010 şi 11.282.451 de lei în 2011.
Aceste creşteri nu pot fi motivate prin mărirea preţului la medicamente sau prin valoarea contractelor cu Casa, ci doar prin vadul oferit de spital. Banii pe care farmaciile îi primesc de la CAS ca decontare a reţetelor compensate şi gratuite vin cel mai devreme după şapte luni de la data depunerii facturii, aşa că rulajul se face cu banii încasaţi zilnic, cel mai probabil de pe reţetele plătite integral de pacienţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS