25.6 C
Craiova
sâmbătă, 25 mai, 2024
Știri de ultima orăSportAna Brânză a plecat cu spada medievală din Bănie

Ana Brânză a plecat cu spada medievală din Bănie

Trofeul „Alfredo Bachelli“ a avut de toate: sportivi de valoare, premii consistente, invitaţi de marcă şi personaje  din desenele animate (foto: Romeo Seliște)
Trofeul „Alfredo Bachelli“ a avut de toate: sportivi de valoare, premii consistente, invitaţi de marcă şi personaje  din desenele animate (foto: Romeo Seliște)

Pentru al doilea an consecutiv, cea mai importantă spadasină a României, Ana Maria Brânză, a câștigat turneul internațional „Alfredo Bachelli“ de la Craiova. Născută în București, dar olteancă prin adopție, Ana a felicitat organizatorii, CS Universitatea Craiova și LPS „Petrache Trișcu“, mărturisind că turneul a depășit chiar și unele etape de Cupă Mondială, ca organizare. La masculin s-a impus italianul Edoardo Munzone, cei doi câștigători primind drept trofeu câte o spadă medievală.

Sala Polivalentă din Craiova a fost decorul perfect pentru 143 de spadasini din nouă țări, care, la invitația Clubului Sportiv Universitatea Craiova, în parteneriat cu Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trișcu“, au venit să se dueleze la ediția a patra a turneului internațional „Alfredo Bachelli“.
Timp de aproximativ zece ore, pe cele nouă planșe de scrimă au avut loc câteva sute de asalturi și s-a auzit încontinuu zăngănit de spade ale sportivilor din România, Italia, Marea Britanie, Slovenia, Ungaria, Serbia, Macedonia, Grecia și Bulgaria. Totul, sub privirile oaspeților de onoare, Mihai Covaliu, multiplu campion olimpic, mondial și european la sabie, în prezent șeful Federației Române de Scrimă (FRS), Ana Pascu – președinte onorific al FRS, Andras Imre – secretar general al Fundației pentru Comunitate din Cluj, care de mai bine de un deceniu sprijină  spadasinii craioveni. Tot oaspete de onoare pot fi considerate și componentele echipei olimpice de spadă a României, pregătite de craioveanul Dan Podeanu, care, deși sunt în plină pregătire pentru competiții importante, au ținut să vină la Craiova.

Ana Maria Brânză și italianul Edoardo Munzone sunt câștigătorii trofeului „Alfredo Bachelli” (foto: Romeo Seliște)
Ana Maria Brânză și italianul Edoardo Munzone sunt câștigătorii trofeului „Alfredo Bachelli” (foto: Romeo Seliște)

La feminin, finala a fost chiar între două spadasine tricolore, ambele de la Steaua București, Ana Maria Brânză și Simona Gherman. „Brânzici“ a câștigat pentru al doilea an consecutiv trofeul „Alfredo Bachelli“, impunându-se cu scorul de 12-10. „Mă interesa să câştig, indiferent de adversar. Doar locul întâi mă mulţumea“, a spus zâmbind Ana Brânză. Vicecampioana olimpică a lăudat buna organizare și s-a arătat bucuroasă că la meciuri au asistat și spectatori: „Mi-e drag să repet: sunt pe jumătate olteancă, iar pentru mine Craiova este acasă. Cele mai multe felicitări le merită organizatorii, care anul acesta s-au autodepăşit. Mircea Alecu şi Dumitru Popescu sunt principalii „vinovaţi“ pentru ce se întâmplă aici. Sunt etape de Cupă Mondială la care nu există această organizare. Dacă la concursuri ne-am obișnuit să fim asistați doar de colegi sau familii, aici am văzut şi spectatori din afara fenomenului şi mă bucur. Se pare că gazdele au nimerit la fix sloganul Craiova iubește scrima“. Pe locul trei s-au clasat Cezara Constantin (LPS Craiova) și Adela Danciu (Steaua). Două fete de la CS Universitatea Craiova, Diana Ionele (locul zece) și Alexandra Ionică Cîrstea (locul 12), s-au clasat în primele 16, dintr-un total de 53 de participante.

Craioveanul Alin Mitrică (CS Universitatea) s-a clasat pe locul doi
Craioveanul Alin Mitrică (CS Universitatea) s-a clasat pe locul doi

Alin Mitrică, finalist

La masculin, trofeul a fost adjudecat de italianul Edoardo Munzone, care în finală l-a învins pe Alin Mitrică (CS Universitatea Craiova), cu scorul de 12-6. Pe locul trei s-au clasat Adrian Pop și Bertalan Arkosi, ambii de la CSM Satu Mare. În primii 16 sportivi s-au mai regăsit cinci craioveni: Mario Perșu (CSU Craiova) – locul șase, Tatian Bolboceanu (CSM Craiova) – locul șapte, Ovidiu Pârvuleasa (CSU Craiova) – locul nouă, Ionuț Trandafirescu (CSU Craiova) – locul zece și Dorian Pârvan  (CSU Craiova) – locul 11 din 90 de participanți.
Câștigătorii competiției, Ana Brânză și Edoardo Munzone, au primit drept trofeu o spadă medievală, dar și premii în bani, ca, de altfel, toți cei clasați pe podium, după cum urmează: locul 1 -1.500 de lei, locul 2 – 1.000 de lei, locul 3 – 500 de lei.  Pentru cei prezenți, organizatorii au avut și câteva surprize. Trei mascote, leul de la LPS „Petrache Trișcu“, un rățoi și un iepure, dar și dansatoare de la LPS „Petrache Trișcu“ i-au delectat pe cei prezenți în sală. După festivitatea de premiere, peste sportivi a „plouat“ cu baloane alb-albastre.

Spadasinii craioveni
Spadasinii craioveni

Covaliu: Craiova are multe atuuri

Organizatorii speră ca în scurt timp trofeul „Alfredo Bachelli“ să devină unul oficial, din calendarul Federației Internaționale de Scrimă.
„Eu zic că a fost un concurs reușit, au venit peste 80 de spadasini din străinătate, plus cei din țară. Sperăm ca organizarea noastră să fie percepută pozitiv de Federația Română de Scrimă, care să vină alături de noi să organizăm o etapă de Cupă Mondială satelit. Și acum, Federația ne-a susținut, deoarece echipa feminină a României a fost aici, ridicând nivelul competiției. Dacă vom avea aceeaşi susţinere şi anul viitor putem emite pretenţii să obținem statut de turneu satelit de Cupă Mondială. Suntem serioşi şi vom merge să cerem acest lucru atunci când vom îndeplini toate condiţiile. Dacă vom rămâne la acelaşi nivel, există premisele să obţinem ce ne-am propus. Mulțumesc sponsorilor, care ne-au ajutat să oferim premii în bani sportivilor“, a spus Pavel Badea, președintele CS Universitatea Craiova.
În replică, Mihai Covaliu, președintele FR de Scrimă, a spus că orașul Craiova merită să organizeze o competiție oficială internațională: „Am vorbit și cu directorul CS Universitatea și ne dorim ca acest concurs să crească, să devină reprezentativ pentru spada românească, o armă cu tradiţie în Bănie. Condiţiile sunt dintre cele mai bune aici, sunt multe atuuri ce vin în sprijinul unei candidaturi“.

Podeanu: Aici e un „focar“ de scrimă

Antrenorul craiovean Dan Podeanu, care din această toamnă a revenit la lotul național feminin, s-a arătat încântat de ce a văzut la turneul „Alfredo Bachelli“: „Mereu am încercat să-mi imaginez cum arată o competiție de scrimă în Polivalenta craioveană, dar acum m-am simțit ca o competiție internațională. Sper că se vor reînființa Campionatele Balcanice și vor fi găzduite de Craiova, care este un «focar de scrimă». Pentru fetele de la lotul olimpic, participarea la turneul din Bănie a fost un antrenament util“.
În încheiere, antrenorul Dumitru Popescu, care împreună cu colegul său Mircea Alecu a fost responsabil cu organizarea turneului, a mărturisit că oaspeții au plecat mulțumiți acasă: „Noi zicem că a fost un succes această ediție. Străinii au fost uimiți de ce au găsit aici și deja și-au anunțat prezența și anul viitor. Am pus încă o cărămidă pentru ca scrima din Bănie să fie cunoscută în lumea întreagă“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS