15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăSportNedelescu: Pasivitatea comunităţii, condamnabilă!

Nedelescu: Pasivitatea comunităţii, condamnabilă!

Fostul viceprimar al Craiovei a afirmat că Universitatea a ajuns într-o situaţie critică din cauza orgoliilor din Bănie, dar şi din cauza neimplicării autorităţilor locale

Observatorul LPF Gheorghe Nedelescu a acceptat să dialogheze cu GdS despre problemele Ştiinţei în relaţia cu Primăria din Bănie.
– În urmă cu aproape 19 ani, Craiova avea două echipe calificate în cupele europene, Universitatea şi Electroputere, ultima este deja o amintire, în timp ce Ştiinţa este cu un picior în Liga a III-a! Cine ar fi vinovaţii de acest colaps din fotbalul Băniei?
– În primul rând, o precizare: cred că Universitatea va juca totuşi în Liga a II-a. Sper să fie aşa! Despre vinovaţii colapsului fotbalului din Craiova? Ar fi ideal ca presa să facă o investigaţie deoarece doar un articol sau un interviu nu pot clarifica aceste probleme. Nu se pot da verdicte, ca în justiţie. Principalii vinovaţi sunt, în opinia mea, toţi cei care au fost la conducerea acestor echipe, dar nu numai ei. Referindu-mă strict la problema de actualitate, problema Universităţii, cred că a contat şi pasivitatea comunităţii, a celor care s-au „implicat“ doar prin declaraţii. În această pasivitate includ şi administraţia locală. Trebuia o altfel de implicare a consiliului local. Evident, legală.

Consiliul local poate susţine legal Universitatea

– Aţi fost viceprimar al Craiovei, adică ştiţi care sunt problemele oraşului, dar şi cazul echipei Universitatea, cea care este subiectul fierbinte al acestei veri. Se putea face, deci, mai mult pentru Ştiinţa, echipă privată, adică existau portiţe legale?
– Categoric, da! Am câteva exemple, adică echipe de fotbal susţinute, legal, de autorităţile locale: Dacia Mioveni (a promovat în Liga I), FCM Târgu Mureş, Victoria Brăneşti. Un alt exemplu de sprijin este FC Timişoara, participantă în cupele europene până acum, cu unele performanţe. Susţinerea financiară majoritară la această echipă a fost din partea Primăriei Timişoara şi a Consiliului Judeţean Timiş. Aceleaşi legi există şi la Craiova, ca şi în cazurile de mai sus.
– Sunt alte bugete la Timişoara, iar oraşul Craiova se confruntă cu altfel de probleme…
– Este şi aici un fel de adevăr. Susţin însă că şi la Craiova s-ar putea. Prima echipă românească semifinalistă într-o cupă europeană, Universitatea Craiova, nu trebuia să aibă sincopele din 2005 şi 2011. Trebuia ajutată!

Ştiinţa-i numai una

– Craiova este acum o echipă privată, iar dumneavoastră sunteţi unul dintre candidaţii la fotoliul de primar al Craiovei din 2012. Vorbiţi electoral?!
– Nu sunt vorbe electorale, ci este cruda realitate din Bănie. Şi eu vă vorbesc ca un om de fotbal, iertaţi-mi modestia! Sunt observator al LPF şi al FRF şi cunosc bine fenomenul Ştiinţei din Craiova, plus că ştiu şi legea, deoarece lucrez în administraţia locală de mulţi, mulţi ani. Consiliul Local Craiova ar putea să se implice în susţinerea Universităţii, deoarece este încă acţionar la echipa de fotbal. S-ar putea face o sprijinire, printre altele, şi prin participaţie, aport în natură: complexul de la „Ion Oblemenco“ şi utilităţile s-ar putea asigura de primărie ş.a.m.d. Oricum, Ştiinţa trebuie să joace pe „Ion Oblemenco“. Punct. La viitoarea şedinţă a Consiliului Local Craiova voi solicita o explicaţie a situaţiei actuale a stadionului, ajuns, pe nedrept, un fel de măr al discordiei între primărie şi FC Universitatea. Orgoliile ambelor părţi au făcut ca Ştiinţa să joace la Turnu Severin, iar acum există şi alte probleme generate (şi) de orgolii.

Dragomir nu este un om răzbunător

– A existat un protocol de sprijinire financiară a echipei, adică Universitatea nu a fost părăsită!
– N-am afirmat că a fost părăsită. Am spus doar că Universitatea n-ar fi ajuns la momentul critic din 2011 dacă n-ar fi fost anumite orgolii din ambele părţi şi dacă autorităţile s-ar fi implicat mai mult. Prin acel protocol din vremea când primar era domnul Solomon, iar eu viceprimar, s-au alocat vreo 20 de miliarde de lei vechi (două milioane de lei – n.r.) pentru gruparea-fanion a Olteniei. S-a putut! De ce nu putem în continuare? Şi eu susţin că Ştiinţa-i numai una! Echipa ar putea să renască şi prin sprijinul autorităţilor din Dolj. Există în Craiova o oportunitate fantastică: Ford, plus cele vreo 20 de fabrici care vor fi în jurul Fordului!
– Revenind la sezonul negru al Universităţii: finanţatorul Mititelu dă de înţeles că echipa a fost retrogradată la comandă, acuzând, printre alţii, pe Dumitru Dragomir, dar şi arbitrajul. Erorile de arbitraj au văduvit echipa de multe puncte. Cum comentaţi?
– Nu pot să afirm că a fost o „comandă“, nu am asemenea informaţii. Au fost, într-adevăr, erori de arbitraj în defavoarea Craiovei, dar nu numai. Unele greşeli au născut anumite suspiciuni, dar, de asemenea, nu pot să fac acuzaţii la adresa celor care au greşit. În ceea ce-l priveşte pe Dumitru Dragomir, pe care îl cunosc foarte bine de mulţi ani, el a ajutat Universitatea în foarte multe situaţii critice, unele cunoscute, altele mai puţin cunoscute. Nu este un om răzbunător şi nu este el vinovat de situaţia critică a clubului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII