15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăSportPodeanu: Nu am produs surpriza la Paris

Podeanu: Nu am produs surpriza la Paris

Antrenorul craiovean a vorbit ieri despre parcursul spadasinelor „tricolore“ la Campionatul Mondial de la Paris, competiţie la care au obţinut medalie de aur.

„Mai mergem la o emisiune sau două şi mai acordăm interviuri încă o zi, apoi totul devine istorie. Trebuie să ne întoarcem la muncă“, a început ieri discuţia cu presa craioveană Dan Podeanu, antrenorul sub comanda căruia echipa feminină de spadă a României a obţinut vineri seară, la Paris, o nouă performanţă remarcabilă – titlul mondial.
Dan Podeanu s-a prezentat la întâlnirea cu mass-media cu un nou look, adică tuns la zero la cererea elevelor sale Ana Maria Brânză, Anca Măroiu, Loredana Iordăchioiu şi Simona Alexandru, proaspăt medaliate cu aur.
Antrenorul campioanelor a apelat la o frizerie din Paris, dar spune că ar fi preferat să îl tundă chiar spadasinele pe care le pregăteşte: „Fetele mi-au promis că, dacă luăm medalie de aur, mă vor tunde cu ustensilele lor. Ar fi fost distractiv, o plăcere din partea mea şi a lor, dar lucrurile s-au precipitat. Vineri seară, după controlul doping şi după o ieşire la o bere şi la o pizza nu am mai avut timp. A doua zi dimineaţă, am plecat la aeroport şi m-am dus să mă tund. M-a costat 20 de euro. Când a aflat soţia mea, a crezut că glumesc“.

S-au răzbunat pe Franţa

În ceea ce priveşte competiţia, tehnicianul angajat la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu“ din Bănie, instituţie unde au învăţat atât craiovencele Loredana Iordăchioiu şi Anca Măroiu, cât şi Ana Maria Brânză, a spus că disputa cu Franţa, din sferturile de finală, i s-a părut cea mai dificilă, mai ales că reprezentantele ţării gazdă le şicanaseră pe fetele noastre înainte de meci.
„Franţuzoiacele ne bătuseră şi acum două luni la Campionatul European, în aceeaşi fază a competiţiei. Erau gazde şi presiunea era foarte mare pe ele. Este ceva fantastic să concurezi împotriva unei echipe care este susţinută din tribune de 5.000 de spectatori, plătitori de bilete. A fost vacarm ca la fotbal.
Dincolo de confruntare, mi-au displăcut două lucruri. Primul, că echipele s-au prezentat pe planşe pentru clasicul salut, dar Franţa a mai întârziat vreo cinci minute. În plus, înainte de meci, la tragerea la sorţi, francezii au greşit când au scris formaţia pe hârtie. Meciul trebuia să înceapă cu o anumită eşalonare a asaltului lor, apoi au venit ei cu altă foaie şi au zis că vor să schimbe echipa. Nu am fost de acord. Am mers la directorul tehnic al concursului şi i-am zis că nu este normal. La final, când un jurnalist de la L’Equipe m-a abordat, am fost puţin ironic şi i-am declarat că îi mulţumesc antrenorului Franţei că în meciul cu noi a băgat o sportivă, Abidal, pentru că acolo s-a decis meciul. A luat bătaie şi de la Simona Alexandru, şi de la Brânză“, a declarat Dan Podeanu.

„Fetele nu au avut acţiuni hazardate“

Referitor la disputa din finală cu Germania, selecţionerul crede că antrenorul nemţoaicelor a fost neinspirat când a stabilit ordinea asalturilor: „Finala a fost mai puţin atractivă din punct de vedere al spectatorilor, dar pentru specialişti a fost una bună din punct de vedere tactic. Germania ne-a surprins deoarece eşalonarea sportivelor în cadrul finalei a fost mai puţin bine făcută pentru ei şi mai bine făcută pentru noi. A fost un gest frumos din partea lor că au greşit puţin formula de echipă. Fetele noastre au abordat echilibrat meciul, fără acţiuni hazardate, lăsând în permanenţă falsa impresie că lasă iniţiativa nemţoaicelor, tocmai pentru a le surprinde în atac. Medalia de aur obţinută nu este surprinzătoare, pentru că din cinci competiţii pe echipe în 2010 am urcat de patru ori pe podium. Au tratat competiţia ca pe un concurs oarecare, care întâmplător s-a numit Campionatul Mondial. Au fost în plus bucuria şi starea emoţională“. Dan Podeanu a dezvăluit că, deşi trei dintre componente sunt de la clubul Steaua Bucureşti, Brânză, Măroiu şi Alexandru, şi doar una din Craiova, Loredana Iordăchioiu, de la CS Universitatea, are o relaţie excelentă cu elevele sale: „Din cele patru sportive, două sunt craiovence, Măroiu şi Iordăchioiu, Brânză de la 13 ani s-a pregătit la Craiova, deci este olteancă prin adopţie. Ne ştim de mult timp, avem mai multe legături comune de colaboare decât disensiuni“.

„Am lăcrimat de bucurie“

La conferinţa de presă a fost prezent şi Dănuţ Anghel, managerul Liceului cu Program Sportiv „Petrache Trişcu“, care a declarat că este mândru de reuşita fetelor: „Am privit finala la televizor şi am lăcrimat de emoţii când fetele au devenit campioane mondiale, într-o companie extrem de prestigioasă. Să nu vă mire dacă într-o zi vom da numele sălii de scrimă de la liceu Dan Podeanu. Chiar ar sta bine, sala Dan Podeanu şi aleea Ana Brânză“. La rândul său, Dan Podeanu i-a mulţumit directorului Anghel pentru înţelegere: „Mulţumesc domnului director pentru înţelegerea pe care a acordat-o acestui sport, pentru că eu sunt angajatul Liceului cu Program Sportiv «Petrache Trişcu». Putea să îmi zică: «Măi Podeanule, ia să-ţi vezi dumneata de postul de antrenor de la liceu»“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII