16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăSportDepozit pentru deşeuri la Craiova

Depozit pentru deşeuri la Craiova

Craiova va avea în curând un punct de colectare a deşeurilor electrice, electronice şi electrocasnice (DEEE), în Bariera Vâlcii, în zona Dezbenzinare.

Municipalitatea vine astfel în întâmpinarea unor prevederi recente, potrivit cărora autorităţile publice locale au obligaţia de a asigura funcţionarea a cel puţin unui centru de colectare selectivă a DEEE la 50.000 de locuitori. Prin Hotărârea de Guvern nr. 1.037, sunt stabilite condiţiile de colectare şi selectare, de valorificare, de amplasare a depozitelor, de atribuire a gestiunii centrelor de colectare etc. „Noi am identificat deja un teren în zona Dezbenzinare. În prezent sunt în derulare procedurile în vederea intabulării, iar după finalizare se va trece la atribuirea construcţiei unui centru de colectare selectivă şi a gestionării acestuia către operatorii autorizaţi interesaţi“, a spus Cătălin Popa, specialist în protecţia mediului la Primăria Craiova. Conform HG nr. 1.037, în Bănie ar trebui să existe mai multe centre de colectare DEEE. „Se va analiza acest aspect. Nu ştiu dacă practic ar fi nevoie de mai multe centre, având în vedere că la Craiova se strâng puţin peste 1.000 de kilograme la fiecare campanie de debarasare, adică o dată la trei luni“, este de părere Cătălin Popa. Deşeurile electrice vor fi ridicate şi transportate de către Serviciul Public de Salubritate Craiova, dar pot fi duse direct la centrul de colectare de către deţinător.

Producătorii, obligaţi
la garanţii DEEE

Activitatea de gestionare a colectării selective a DEEE va fi suportată de producătorii de echipamente, fie individual, fie prin organizaţiile constituite în acest sens. La introducerea unui produs nou pe piaţă, producătorul va fi obligat să depună garanţia că va finanţa gestionarea DEEE provenit de la acest produs, se arată la art. 8 al Hotărârii de Guvern nr. 1.037. De asemenea, distribuitorii de aparatură electrică vor fi obligaţi ca, la solicitarea cumpărătorului, la vânzarea unui produs nou să preia de la acesta, în sistem unu la unu, un aparat DEEE cu aceleaşi funcţiuni ca echipamentul nou comercializat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU