14.8 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăSportFără experimente la naţională

Fără experimente la naţională

Selecţionerul României este de părere că echipa naţională poate obţine performanţe încă patru ani de acum înainte cu actuala generaţie.

După opt ani de absenţă, România a revenit între forţele fotbalistice ale Bătrânului Continent, tricolorii reuşind sub comanda lui Victor Piţurcă o calificare en-fanfare la Campionatul European 2008 din Austria şi Elveţia. Ultima performanţă de acest gen fusese obţinută tot cu Piţurcă la timonă, în 1999, actualul selecţioner fiind însă demis după încheierea preliminariilor CE 2000 din Belgia şi Olanda. Mutu şi compania au terminat grupa preliminară înaintea Olandei, echipă căreia i-au luat patru puncte şi cu care se vor lupta şi la turneul final din vară, unde vor da piept şi cu alte două forţe mondiale, Italia şi Franţa, finalistele CM 2006.
Selecţionerul României are însă încredere în actuala generaţie şi afirmă că va evita în următorii ani un schimb de generaţii la echipa naţională, unde nu este loc de experimente. „În următorii patru ani îi voi convoca doar pe acei jucători pe care îi cunosc foarte bine şi numai dacă sunt în cea mai bună formă. Acum nu este loc de experimente la echipa naţională“, a spus Victor Piţurcă, într-un interviu acordat agenţiei Reuters.
Antrenorul oltean, al cărui contract cu FRF expiră după Campionatul European din 2008, a menţionat că ar dori să semneze un nou acord, valabil până în 2012, precizând că a refuzat două oferte din partea unor federaţii din Europa, dar şi propuneri de la mai multe cluburi. „Vreau un contract pe patru ani, pentru că obiectivul meu este să ajung nu numai la Cupa Mondială din 2010, ci şi la turneul final al Campionatului European din 2012. Actuala echipă a ajuns la maturitate şi va fi destul de puternică pentru a obţine performanţe mari până în 2012. Jucători ca Mutu, Chivu, Lobonţ şi Goian sunt foarte bine pregătiţi pentru marile bătălii. Este o plăcere să lucrezi cu fotbalişti ca ei“, a afirmat Piţurcă.

Nu este îngrijorat de lipsa amicalelor

Până la debutul turneului final din Austria şi Elveţia, tricolorii vor disputa câteva meciuri de pregătire, doar unul fiind însă perfectat, cu Israel, pe 6 februarie 2008. FRF tratează cu federaţiile din Rusia şi Muntenegru pentru a programa încă două partide amicale, după ce acelea cu Italia şi Franţa au fost anulate, în urma tragerii la sorţi pentru Euro 2008.
Olanda, adversara României din grupa de la CE, va susţine până în vară cinci amicale, dar Victor Piţurcă spune că nu este îngrijorat din cauza lipsei jocurilor de verificare. „România a evoluat la un nivel înalt în preliminariile Euro 2008, aşa că nu cred că este atât de important să joace multe meciuri“, a precizat selecţionerul. Acesta a adăugat că tricolorii vor efectua un stagiu de pregătire în Sicilia înainte de începerea Europenelor şi că nu va programa nici un meci amical în luna mai, deoarece „există un mare risc ca fotbaliştii să se accidenteze“. „Jucătorii mei trebuie să fie proaspeţi înaintea unei competiţii atât de dificile, la care vor disputa trei «finale» încă din faza grupelor“, a explicat Piţurcă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS