14.8 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăSportCannavaro a intrat in istorie

Cannavaro a intrat in istorie

Capitanul nationalei Italiei, recompensat in 2006 si cu „Balonul de Aur“, este primul fundas care primeste acest trofeu din partea FIFA.


Pentru Fabio Cannavaro anul 2006 poate fi considerat cel mai important din cariera sa. Pentru ca o data in viata reusesti sa cuceresti cele mai râvnite trofee pe care si le poate dori un fotbalist. Jucatorul italian, de 33 de ani, si-a condus nationala spre al patrulea titlu mondial din istorie, iar drept recompensa a primit „Balonul de Aur“, devenind al doilea fundas care se poate lauda cu acest trofeu dupa Matthias Sammer (1996). Luni seara, in cadrul unei gale care a avut loc la Zürich, Cannavaro a fost desemnat de Federatia Internationala de Fotbal si cel mai bun fotbalist al anului, fundasul lui Real Madrid devansând nume mari precum Zidane si Ronaldinho. Italianul a ocupat primul loc in clasamentul intocmit in urma voturilor exprimate de selectionerii si capitanii echipelor afiliate la FIFA, cu 498 de voturi, Zidane primind 454 de voturi, iar Ronaldinho 380.


„Cred ca am fost in forma buna nu doar in acest sezon, ci si in precedentul. Sunt constient de puterea pe care o are Campionatul Mondial, de victoriile echipei mele si de jocul meu. Obiectivul meu in Germania a fost sa câstig un trofeu cu Italia, nu sa fiu recunoscut drept cel mai bun jucator din lume. Cu cât ma gândesc mai mult, cu atât sunt mai convins ca nu vreau sa fac schimb de locuri cu Zidane“, a declarat Fabio Cannavaro. „Sincer sa fiu, imi doresc foarte mult sa joc fotbal. Liga Campionilor este o competitie fascinanta, pe care vreau sa o cuceresc“, a mai spus actualul „galactic“, ce a devenit al saptelea fotbalist care a cucerit intr-un an atât „Balonul de Aur“, cât si trofeul FIFA, dar nu a reusit sa primeasca si premiul pentru cel mai bun jucator de la Cupa Mondiala, care i-a revenit lui Zinedine Zidane.


Cum au votat românii


Sapte români au votat in anchetele organizate de FIFA pentru desemnarea celor mai buni jucatori pe anul 2006, dar nici unul nu a reusit sa ghiceasca ierarhia finala. Selectionerul Victor Piturca l-a vazut pe primul loc pe Cristiano Ronaldo, urmat de Kaka si Ronaldinho, in timp ce Cristian Chivu l-a creditat pe brazilianul Kaka drept cel mai bun fotbalist pe anul 2006, inaintea portughezilor Cristiano Ronaldo si Deco.


Mihai Stoichita, inca selectioner al Kuweitului in momentul votului, l-a ales pe Zidane cel mai bun jucator pe anul acesta, urmat de Cannavaro si germanul Miroslav Klose, golgheterul Cupei Mondiale. Dorian Marin, selectionerul Eritreei, l-a votat pe Kaka, podiumul sau fiind completat de camerunezul Samuel Eto’o si de Zidane. Csaba Laszlo, selectionerul maghiar de origine româna al Ugandei, a optat pentru ivorianul Didier Drogba, urmat de Zidane si de germanul Michael Ballack.


La feminin, capitanul nationalei României, Daniela Pufulete, a ales-o cea mai buna jucatoare pe 2006 pe suedeza Malin Mostroem, urmata de doua sportive germane, Renate Lingor si Silke Rottenberg, in timp ce selectionerul Gigi Staicu a votat-o pe Lingor pe primul loc, urmata de Kelly Smith (Anglia) si Lotta Schelin (Suedia).


Clasamentele anchetelor FIFA


Masculin: 1. Fabio Cannavaro 498 de puncte; 2. Zinedine Zidane 454; 3. Ronaldinho 380; 4. Thierry Henry 317; 5. Samuel Eto’o 300; 6. Didier Drogba 150; 7. Kaka 139; 8. Gianluigi Buffon 118; 9. Andrea Pirlo 86; 10. Cristiano Ronaldo 69.


Feminin: 1. Marta (Brazilia) 475; 2. Kristine Lilly (SUA) 388; 3. Renate Lingor (Germania) 305; 4. Abby Wambach (SUA) 182; 5. Kelly Smith (Anglia) 157; 6. Silke Rottenberg (Germania) 154; 7. Han Duan (China) 116; 8. Ma Xiaoxu (China) 99; 9. Malin Mostroem (Suedia) 87; 10. Lotta Schelin (Suedia) 82.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS