14.8 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăSportSperanta moare ultima

Speranta moare ultima

Preliminariile CM 2006, grupa 1


România – Cehia 2-0


• Stadion „Gheorghe Hagi“, spectatori: 22.000.


• A marcat: Mutu ’28, ’58.


România: Lobont – Contra, Tamas, Chivu, Rat – Fl. Petre (’54, Badoi), Ov. Petre, D. Munteanu (’71, Codrea), Cocis – Mazilu, Mutu (’87, G. Bucur). Antrenor: Victor Piturca.


Cehia: Cech – Grygera, Ujfalusi, Bolf (’59, Sivok), Jankulovski (’14, Pospech) – Poborski, Polak, Heinz (’74, Jun), Smicer – Koller, Baros. Antrenor: Karel Bruckner.


• Cartonase galbene: Chivu, Badoi, Ov. Petre.


• Au arbitrat: T. Hauge – S. Holvik, O.H. Borgan (toti din Norvegia).


Ceea ce putini credeau ca este posibil s-a intimplat simbata seara, la Constanta. Nationala României a facut cel mai bun meci nu doar din aceste preliminarii, ci chiar din ultimii cinci ani, reusind sa puna la punct Cehia, pe care a batut-o asa cum isi propusese, la doua goluri diferenta. De pe vremea lui Hagi tricolorii nu au mai evoluat cu atita ambitie, dovedindu-se superiori echipei de pe locul patru in ierarhia mondiala, care nu a gasit solutii sa contracareze jocul tricolorilor. Degeaba au abuzat cehii de mingi in careul lui Lobont, toate dirijate pe masivul Koller, pentru ca defensiva noastra a rezistat, pe final chiar eroic. Meciul de la Constanta a dat impresia ca pe teren s-a aflat marea echipa a României care nu se temea de nici un adversar.


Omul meciului a fost Mutu, acesta reusind o dubla de senzatia in poarta lui Cech, fostul sau coleg de la Chelsea, care isi avertizase colegii de sclipirile „Briliantului“. A fost insa in zadar. O deviere dintre fundasii cehi, la o centrare a lui Rat, si o executie magistrala cu cilciiul, dupa o pasa a lui Cocis, au umilit Cehia. In plus, tricolorii si-au mai creat multe ocazii, ceva mai multa inspiratie pe contraatac putind aduce o victorie si mai categorica. De data aceasta, Mutu nu a mai fost salvatorul nationalei, a avut in spate o intreaga „armata“, Chivu si colegii sai din defensiva jucind pina la sacrificiu. România a evoluat tactic perfect, iar batrinul Bruckner a trebuit sa se recunoasca invins. Tricolorii au reusit astfel ceea ce si-au propus, dar ramin la mina rezultatelor. „Ce incercam noi sa facem este o misiune imposibila. Important este insa ca am invins. Ne-am trezit cam tirziu, dar este bine ca incepem sa formam o echipa“, a spus dupa meci artizanul acestui succes, Adi Mutu. Concluzia a venit insa de la selectioner: „Nu cred ca este dureroasa aceasta situatie a jocului rezultatelor, pentru ca asa se intimpla in fotbal. Ma gindesc insa la cele doua puncte pierdute in Armenia, la usurinta cu care am pierdut in Olanda, din cauza unei greseli si a ratarilor“.


Piturca nu crede in minuni


Chiar daca tricolorii au invins Cehia la doua goluri, Victor Piturca nu crede in minuni. „Imi pare rau ca aceasta victorie nu ne da sanse mai mari de calificare. Mai speram, totusi. Ceea ce ramine este ca am invins o echipa mare si la diferenta de goluri pe care ne-o doream. Forta noastra a fost grupul, care a dat dovada de caracter puternic si a reusit sa cistige“, a afirmat selectionerul, care a explicat si aparitiile surprinzatoare ale lui Mazilu, Cocis si Ov. Petre in formula de start: „Intotdeauna am vrut jucatori noi la echipa nationala, jucatori tineri, iar in acest moment sint multumit de prestatia lor. Ovidiu Petre, Mazilu, Cocis, care au jucat exceptional, pot fi un cistig pentru viitor. Mazilu a demonstrat la antrenamente ca este cel mai in forma virf pe care il aveam la dispozitie. Am incercat si cu Mutu, dar Mazilu s-a dovedit peste el pe acest post. Surpriza mea tactica a fost Cocis, fiindca atunci cind noi aveam mingea el raminea liber, de multe ori nu avea adversar care sa-l marcheze si a reusit sa scape de citeva ori“.


Bruckner s-a recunoscut invins


Selectionerul Cehiei, Karel Bruckner, l-a felicitat la finalul meciului pe Victor Piturca „pentru jocul superb al echipei României“, precizind ca sansele de calificare ale tricolorilor au crescut. „Românii au fost buni, au combinat bine. In prima jumatate au fost mai buni in combinatiile laterale si nu am fost in stare sa-i pazim. Apoi, Mutu este Mutu, foarte bun in faza de finalizare. România a jucat mult mai bine, iar sansele ei de calificare au crescut. Si noi avem sanse de calificare, insa probabil am ratat ocazia sa terminam primii in grupa. Fata de meciul de la Praga, România este mai compacta si mai stabila“, a spus Bruckner, care se confrunta cu probleme de lot pentru meciul de miercuri cu Armenia, Bolf, Polak, Jankulovski si Baros acuzind unele accidentari.


Chivu nu va juca in Finlanda


In ultimul meci al nationalei din aceste preliminarii, cel din Finlanda, de pe 8 octombrie, tricolorii nu-l vor avea in teren pe capitanul Cristi Chivu, acesta fiind suspendat dupa „galbenul“ primit cu Cehia. „România trebuie sa cistige obligatoriu acest joc si speram ca echipa Cehiei sa se impiedice ori de Olanda ori de Finlanda“, a subliniat Chivu.


Pentru a prinde pe ultima suta de metri barajul, românii trebuie sa cistige in Finlanda, iar cehii sa piarda patru puncte din ultimele trei meciuri, acasa cu Armenia si Olanda, si in deplasare, cu Finlanda.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS