21.2 C
Craiova
sâmbătă, 25 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDragostea - o chestiune de cifre

Dragostea – o chestiune de cifre

Ce e oare mai schimbator si irational decât atractia fizica dintre doua persoane? Cu toate acestea, se stie de foarte mult timp ca pasiunea si dragostea sunt rodul unei reactii biochimice dintre cei doi parteneri. Ce nu se stie insa este ca sentimentele si interactiunea emotionala pot fi exprimate sub forma unei ecuatii matematice.


Matematicienii de la Universitatea Politehnica din Milano au reusit sa „traduca“ in cifre sentimentele care ne macina in interior. Dupa cum informeaza revista Per me, aceasta „nascocire“ matematica ii apartine lui Sergio Rinaldi, profesor de teorie a sistemelor la Universitatea Politehnica din Milano. In opinia acestuia, sentimentele sunt variabile dinamice si ca atare dragostea poate fi descrisa in limbaj matematic.


„O ecuatie, oricât ar fi ea de seaca, reuseste sa exprime intensitatea dragostei“, sustine profesorul italian. De exemplu, in cazul dragostei la prima vedere, forta de atractie rezulta din farmecul unei persoane inmultit cu importanta pe care celalalt o acorda sex appeal-ului. Asadar, daca „I“ simbolizeaza faza de indragostire, „A“ inseamna sex-appeal, iar „S“ este coeficientul care exprima importanta pe care o acordam farmecului personal, la final vom avea ecuatia I = A x S.


Vârsta ideala pentru nunta


Un alt matematician, de data aceasta din Marea Britanie, pe nume Dennis Lindley, profesor la University College din Londra, a pus la punct o ecuatie cu ajutorul careia poate fi stabilita vârsta ideala pentru casatorie, exprimata in limbaj matematic cu litera „M“. In acest caz, calculul este mai complex si tine cont de variabilele X si Y, care exprima vârsta minima, respectiv maxima la care subiectul se gândeste sa isi puna prirostriile. Urmeaza apoi constanta „E“, un numar matematic aflat la baza logaritmului natural, exprimat de numarul 2, 71828. In opinia lui Lindley, vârsta minima pentru casatorie, respectiv X, este de 16 ani, in timp ce cea maxima (Y) este de 60 de ani pentru barbati si 46 pentru femei. La final, ecuatia este urmatoarea M = Y + (1/e(X-Y)), iar concluzia matematicianului britanic este ca vârsta ideala pentru casatorie si cea care pare a garanta un mariaj fericit este de 26 de ani pentru femei si 32 pentru barbati.


Intensitatea dragostei in cifre


Tot o ecuatie, de data aceasta pentru masurarea intensitatii dragostei, propune si psihologul american Donn Byrne. Cercetatorul acorda un punctaj de la unu la zece urmatorilor factori: A = atractie fizica; B = placerea psihologica de a sta alaturi de persoana iubita; C = dorinta de intimitate; D = nevoia de a se simti dorit si acceptat; E = teama de a pierde persoana iubita. Daca doriti sa va „chinuiti“ mintea cu acest calcul, trebuie sa efectuati urmatoarea ecuatie: (1,7 x A) + (1,5 x B) + (1,5 x C) + (1, 5 x D) + (1,3 x E). Cu cât rezultatul e mai mare, cu atât dragostea e mai intensa.


In cazul in care vi se pare ca toate acestea par a fi prea complicate si inutile, nu va faceti probleme. Sunt destui cei care gândesc la fel ca dumneavoastra.


Psihologii, analistii si specialistii in relatiile in cuplu afirma ca in viata exista anumite lucruri pe care matematica si numerele nu le pot exprima si surprinde asa cum trebuie: de la nelinistea care se simte asteptând prima dragoste si pâna la dorinta de a reincepe o relatie dupa una care nu a mers.


„Se poate intelege si explica doar plecând de la noi insine, de la povestea noastra si de la modul nostru de a trai o relatie“, este de parere psihanalistul Benedetta Carlisi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS