25.6 C
Craiova
sâmbătă, 25 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalIubire pe note muzicale

Iubire pe note muzicale

Un nou proverb pare a fi la moda printre amorezi: „Spune-mi ce muzica asculti si iti spun daca ne potrivim“. Este clar, se pare, ca s-au dus vremurile in care dragostea la prima vedere facea furori. Acum pentru a-si da seama daca se potrivesc, tinerii incearca in primul rând sa afle ce muzica asculta posibilul partener.


Un studiu realizat de specialistii de la Universitatea din Texas, Arizona, dat publicitatii de Journal of Personality and Social Psychology, a scos la iveala faptul ca muzica pe care o ascultam spune mult mai multe despre noi decât ne-am putea da seama. In plus, cercetatorii de la Departamentul de psihologie din cadrul Universitatii din Leicester au ajuns la concluzia ca existe corelatii clare intre preferintele muzicale si stilul de viata al melomanilor. Asadar, mare grija! Muzica pe care o ascultati in masina, playlistul de la iPod, cd-urile din colectie furnizeaza informatii detaliate despre dumneavoastra, fiind o adevarata oglinda a personalitatii.


Jazzul – muzica inteligentilor


De exemplu, s-a demonstrat ca iubitorii muzicii jazz sau folk sunt persoane inzestrate cu o inteligenta peste medie, creative si tolerante si au tendinte liberale. In cazul in care iubiti muzica hip-hop sau dance inseamna ca sunteti o persoana optimista, expansiva si toleranta chiar si cu persoanele care au idealuri un pic conservatoare. Muzica rock este sinonimul curiozitatii, al dragostei pentru aventuri, precum si pentru predispozitia spre activitatea fizica. Amatorii de muzica rap sau heavy metal sunt temperamente agresive si violente, dar si un pic timide si introvertite. Iubitorii muzicii clasice si lirice au o personalitate dramatica si tind sa sufere din dragoste, in timp ce amatorii de muzica pop sunt sociabili si generosi, cu o minte deschisa si simpla. In cazul in care preferati muzica soul, in opinia cercetatorilor, sunteti firi impulsive si vorbarete.


Muzica – un criteriu de alegere a partenerului


Pentru a aprofunda relatia dintre preferintele muzicale si trasaturile personalitatii, cercetatorii americani au realizat sase studii pe un esantion de 3.500 de studenti, examinându-le parerile lor despre muzica, preferintele muzicale, parerea despre sine si abilitatile cognitive. Rezultatele lasa sa se inteleaga ca personalitatea, respectul fata de propria persoana si abilitatea mentala joaca fiecare un rol important pentru formarea si mentinerea gusturilor muzicale.


„Pentru a stabili tipologiile de persoane cu care interactionam, preferintele muzicale pot fi considerate utile, la fel ca vârsta si statutul socio-economic“, au concluzionat cercetatorii.


Si asta nu e tot. Studiul realizat de specialistii de la Leicester a scos in evidenta faptul ca exista foarte putine studii care coreleaza vârsta, sexul, statutul socio-economic si personalitatea cu tipul de muzica ascultat, iar cele care exista se refera exclusiv la americani. In plus, exista o gramada de clisee cu privire la tipul de persoane care asculta anumite tipuri de muzica. Din acest motiv, cercetatorii britanici au dorit sa supuna un esantion de 10.000 de respondenti din toata lumea la un chestionar on line, care, pe lânga alegerea dintre 50 de stiluri muzicale, prespune si o ampla informare in legatura cu stilul de viata, credinta religioasa, opiniile politice, situatia economica, loc de munca, sanatate, mijloacele media preferate, activitatile in timpul liber etc.


Melomani cu caractere diferite


Primele rezultate par sa arate ca, de exemplu, fanii muzicii hip-hop sau dance au avut mai mult de un partener sexual in ultimii cinci ani, cu o frecventa de 37,5, respectiv de 28,7 la suta, fata de 1,5 la suta in cazul iubitorilor de muzica country. In plus, acestia sunt in medie mai putin religiosi, nu dau doi bani pe reciclare, pe dezvoltarea energiilor alternative si nici nu sunt dipusi sa tolereze marirea taxelor in favoarea seviciilor sociale si a sistemului sanitar public.


De asemenea, ei sunt predispusi sa incalce legea, 56,9 la suta dintre hip-hopperi, respectiv 53,1 la suta dintre iubitorii muzicii dance recunoscând ca au „calcat cel putin o data pe bec“, fata de 17,9 la suta dintre fanii musicalului. In compensatie, un sfert dintre iubitorii de muzica clasica a fumat marijuana si 12,3 la suta dintre amatorii de opera lirica au consumat halucinogene. La fel de diferite ca gusturile muzicale sunt si preferintele in materie de media si informatie. Tabloidele sunt preferate de cei care asculta muzica pop, disco sau din anii ’70, in timp ce fanii muzicii clasice si ai rock-ului prefera cotidienele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS