18.7 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAdio mamosi, bun venit barbatilor adevarati!

Adio mamosi, bun venit barbatilor adevarati!

Copiii se dau in vânt dupa tatii lor. Insa e musai ca acesta sa fie un tata adevarat, autoritar si, de preferat, si un pic erou. Intr-un cuvânt, orice, numai mamos nu.


Figura tatalui ideal, altfel spus care corespunde asteptarilor copiilor Mileniului III, a fost studiata prin intermediul unui studiu coordonat de Facultatea de Stiinte din cadrul Universitatii Catolice din Milano, in colaborare cu Walt Disney cu ocazia lansarii dvd-ului „Chicken Little“, un film de desene animate in care un tata cocos invata de la puisorul sau cea mai dificila meserie din lume, aceea de parinte. Figura paterna s-a schimbat de-a lungul a doar câteva generatii si tinde din ce in ce mai mult sa se confunde, in ochii propriilor odrasle, cu cea materna.


Tatii din zilele noastre sunt mult mai atenti fata de cei din trecut, ceva mai intelegatori si, mai ales, foarte prezenti. In ultima perioada, s-a constatat ca ei sunt un personaj din ce in ce mai important pentru copii si pentru dezvoltarea personalitatii lor. Potrivit specialistilor in psihologia dezvoltarii comportamentale, care au coordonat studiul, tatii din zilele noastre tind din ce in ce mai mult sa comita greseala de a dori sa isi asume tot mai multe atributii materne.


„Tatal necesar (si dorit) pentru copiii mileniului III este cea de-a treia latura a triunghiului afectiv; trebuie sa nu indeplineasca deloc un rol secundar, dupa cel al mamei, ci mai degraba unul complet divers de al acesteia“, explica profesoara Cristina Castelli. Intr-un cuvânt, in aceasta confuzie de roluri intre parinti, copiii simt lipsa unor valori simbolice tipic paterne cum ar fi competitia, responsabilitatea, simtul datoriei si raporturile cu restul societatii. Incepând cu vârsta de sase-sapte ani a odraslelor, tatii devin pentru copii un fel de erou, un model demn de urmat. Iar activitatile in compania tatilor capata pentru un copil o importanta capitala pentru a dobândi reguli pe care el nu si le poate dicta singur. Intr-un cuvânt, este nevoie de un tata care nu sa fie prea blând, ci mai degraba care sa semne cu tatal cerb al lui Bambi din celebrul film de desene animate semnat Disney, chiar daca, tot de la compania marelui Walt, in noul „Chicken Little“, tatal este un simpatic cocos obez.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS