18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎnghesuială la indemnizaţia pentru rudele paralizate

Înghesuială la indemnizaţia pentru rudele paralizate

Sute de doljeni vin zilnic la Serviciul de evaluare complexă a persoanei adulte cu handicap să depună actele pentru a beneficia de indemnizaţia acordată rudelor care au suferit accidente vasculare cerebrale şi care au rămas cu paralizii sau cu alte sechele. Modificările la criteriile de încadrare în grad de handicap au fost publicate săptămână trecută în Monitorul Oficial.

În numai trei zile, peste 150 de oameni au venit să solicite programare pentru evaluarea/reevaluarea complexă a membrilor din familie care au suferit accidente vasculare cerebrale (AVC) şi au rămas cu sechele grave, odată cu modificarea Ordinului nr. 762/1992/2007 prin care este posibilă încadrarea persoanelor cu accident vascular sever în grad de handicap grav, cu asistent personal. Doljenii au posibilitatea să îşi depună dosarul oricând şi nu acum, după intrarea ordinului în vigoare.
„Având în vedere numărul mare al doljenilor cu probleme medicale grave, cu diverse dizabilităţi, volumul de muncă este foarte mare. De trei zile însă, ne confruntăm cu o situaţie inedită. Sute de persoane vin la sediul nostru pentru a depune documentaţia în vederea programării pentru evaluarea membrilor de familie care au suferit accidente vasculare cerebrale şi au rămas cu paralizii sau alte sechele. Programările sunt deja făcute pentru acest sfârşit de lună, dar şi pentru luna iunie şi începutul lunii iulie. Acestor noi situaţii care trebuie evaluate li se adaugă şi persoanele încadrate deja în grad de handicap care trebuie să se prezinte la verificarea periodică. Va fi nevoie ca personalul nostru să se deplaseze la cei imobilizaţi care solicită expertizarea la domiciliu, în baza unui referat întocmit de medicul de familie sau de medicul specialist la care sunt luate în evidenţă şi a unei anchete sociale întocmite de serviciile de asistenţă socială din cadrul primăriilor, din care să rezulte că persoana este nedeplasabilă. Dacă anul trecut am avut 187 de situaţii în care am efectuat evaluări la domiciliu, în acest an avem deja peste 80. Ne aşteptăm la alte câteva sute de astfel de situaţii“, a precizat Radu Smarandache, şef Serviciu evaluare complexă a persoanei adulte cu handicap.

Persoanele cu paralizii au dreptul la însoţitor

Noul ordin prevede încadrarea într-un grad de handicap a persoanelor diagnosticate cu hemiplegie/hemipareză, care necesită sprijin parțial sau permanent din partea altei persoane pentru desfășurarea activităților zilnice: de îngrijire personală, de aprovizionare, de administrare a medicamentelor. Au fost revizuite capitolele referitoare la funcţiile senzoriale şi funcţiile neuromusculo-scheletice şi ale mişcărilor aferente. Doljenii trebuie să se prezinte la specialiştii din fiecare birou: Social, Evaluare Medicală şi Psihologic, şi în final la secretariat, de unde iau certificatele sau contestă decizia primită în urma încadrării în grad de handicap.
„În cazul celor cu accidente cerebrale vasculare cu sechele grave, aparţinătorii trebuie să prezinte atunci când vin la noi, biletele de ieşire din spital-neurologie, dar şi CI/BI în original a persoanei cu probleme medicale. Acestea pot fi aduse de luni până joi, între orele 9.00 şi 14.00. Oamenii trebuie însă să ştie că valabilitatea actelor medicale este de 60 de zile. Apoi, trebuie să aducă referat de la neurologie, scrisoare de la medicul de familie în format tipizat, copie de pe biletele de ieşire din spital. După caz, acest dosar trebuie să cuprindă şi referate de la recuperare la cei care au suferit accidente vasculare cerebrale recent şi care au şanse de recuperare“, a adăugat dr. Claudia Popa, preşedinta Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap pentru adulţi.

Unele persoane cu deficienţe de vedere, dezavantajate

Conform aceluiaşi ordin, nu se încadrează în grad de handicap persoane cu vicii de refracţie dacă acuitatea vizuală cu corecţie optică este bună şi câmpul vizual în limite normale sau persoanele cu afecţiuni reversibile prin tratament medical sau chirurgical, ca, de exemplu, cataracta neoperată, cu şanse de recuperare a vederii prin intervenţie chirurgicală. Evaluarea se va face numai după intervenţia chirurgicală, dacă este cazul. Cazurile speciale, în care intervenţia pentru cataractă este inutilă, de exemplu pacienţii cu cataractă, dar fără simţ luminos, vor fi certificate de minimum doi oftalmologi. Ochiul unic, chiar cu vedere normală, se poate încadra în grad de handicap accentuat, timp de şase luni de la pierderea ochiului. Acuitatea vizuală şi câmpul vizual sunt singurele criterii de încadrare într-un grad de handicap, din punct de vedere oftalmologic (pentru creşterea acurateţei sunt necesare însă două referate de specialitate). În cazul deficienţei auditive există atât afectare cantitativă, cât şi calitativă a sistemului auditiv, de aceea, protezarea auditivă are limitări în unele situaţii, precum cele legate de localizarea spaţială sonoră sau înţelegerea vorbirii în zgomot.
Privitor la obligaţiile persoanelor cu handicap, noile modificări prevăd că acestea trebuie să se prezinte pentru reevaluare, la solicitarea structurilor competente în domeniu, cu excepţia persoanelor cu handicap a căror afecţiune a generat deficienţe funcţionale şi/sau structural-anatomice într-un stadiu ireversibil, care nu pot urma programe de recuperare şi pentru care comisia de evaluare a stabilit un termen permanent de valabilitate a certificatului de încadrare în grad şi tip de handicap. Până acum, obligaţia prevedea prezentarea pentru reevaluare, la solicitarea structurilor competente în domeniu, indiferent de termenul de valabilitate al certificatului de încadrare în grad şi tip de handicap.

234 de lei indemnizaţia pentru persoanele cu AVC

Prin noul ordin au fost revizuite capitolele referitoare la funcţiile senzoriale şi funcţiile neuromusculo-scheletice şi ale mişcărilor aferente, dar şi introducerea unor afecţiuni neurologice mai rare, care produc tulburări clinice semnificative (de exemplu, sindromul Prader-Willi (SPW) – disfuncţie neuro-comportamentală, distoniile musculare (primare şi secundare) – boli neurologice manifestate prin contracţii tonice involuntare susţinute, repetitive sau permanente.
Persoanele cu handicap permanent nu se vor mai prezenta la comisie decât dacă doresc reevaluarea. Indemnizaţia pentru persoanele încadrate în gradul de handicap este de 234 de lei, iar însoţitorii persoanelor cu handicap vor beneficia de venituri începând de la salariul minim pe economie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS