16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimărie, mare ţi-e grădina zoo!

Primărie, mare ţi-e grădina zoo!

După cum vă prezenta Gazeta de Sud în urmă cu trei zile, în câteva dintre documentele proiectului de reamenajare a Grădinii Zoologice din Craiova nu coincideau suprafeţele pentru amplasamentele animalelor. Primăriei i-au fost cerute clarificări de către un agent economic interesat, iar municipalitatea şi-a recunoscut, surprinzător, neatenţia. Dintre cele două serii de suprafeţe, corecte erau cele mari, iar animalele vor avea mai mult loc în ţarcuri.

Documentaţia postată pe site-ul e-licitatii.ro, care reprezintă proiectul de reamenajare a grădinii zoologice, părea că a fost pusă acolo fără ca nimeni să o citească. Suprafeţele ţarcurilor mai multor animale coincideau în studiul de fezabilitate şi în memoriul tehnic, dar erau diferite în caietul de sarcini. Deşi erau relevant mai mici (uneori şi cu 300 de metri pătraţi mai mici), suprafeţele din caietul de sarcini erau în conformitate, la limită, cu normele impuse de Ordinul nr. 1798/2007. Dar, tot aşa, suntem de părere că un leu s-ar simţi mai bine într-un ţarc de 900 mp decât
într-unul de 600 mp, cum scria în caietul de sarcini – semnat şi ştampilat de edilul Craiovei, cu numărul de înregistrare 76977/20.05.2013, care are, însă, data ştearsă şi modificată ulterior. La fel de bine s-ar simţi şi tigrul, ursul, jaguarul, vulpile roşii şi argintii, porcul pitic vietnamez, muflonul, lama, emu, cerbul carpatin, lopătar şi alte animale, dacă ar avea spaţii mai mari, precum acelea din studiul de fezabilitate.

„Mai mici în mod eronat“

Greşeala nu a rămas, însă, neobservată. Cineva interesat de licitaţie a cerut lămuriri privind această problemă, iar răspunsul primăriei a sosit ieri după-amiază pe acelaşi site de licitaţii. „Conform Studiului de Fezabilitate aprobat, datele tehnice necesare pentru stabilirea listelor de cantităţi se găsesc la Cap. 3. din S.F.: Date tehnice ale investiţiei, Amenajări pentru animale şi păsări. Precizăm că «suprafaţa exterioară» şi «suprafaţa interioară» din Caietul de sarcini au fost precizate mai mici în mod eronat, datele exacte fiind cele din Studiul de Fezabilitate aprobat“, se arată în răspunsul oferit de Serviciul Investiţii şi Achiziţii al Primăriei Craiova.

Licitaţia ar fi putut
fi anulată

Anterior acestui răspuns, GdS a luat legătura cu Agenţia pentru Protecţia Mediului Dolj, pentru a se consulta în privinţa acestor cifre. Ciudat a fost că primăria a depus la APM Dolj acelaşi studiu de fezabilitate, cel cu cifrele corecte. Contactaţi de GdS, mai multor experţi în achiziţii publice li s-a părut ciudată această nepotrivire şi au dat lămuririle necesare, spunând că, dacă ar rămâne aşa, ar avea parte de oferte alternative şi s-ar anula licitaţia pe modul neuniform de abordare. Fie primăria se autosesiza şi modifica, fie cei interesaţi puteau solicita lămuriri, lucru care s-a şi întâmplat. Anularea ar fi putut veni ca urmare a faptului că se putea licita pentru suprafeţe diferite, încălcându-se astfel principiul nediscriminării, care stă la baza atribuirii contractului de achiziţie publică.
Licitaţia mai are puţin şi începe şi, totuşi, mai există o problemă: acelaşi caiet de sarcini prezintă un număr mai mic de animale. Dacă în datele oferite de APM Dolj, după ultimul trimestru al anului acesta în cadrul grădinii zoologice sunt 48 de specii şi 249 de exemplare (250 cu tot cu leoaica Ţuculina), în caietul de sarcini apar 52 de specii şi 178 de exemplare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS