16.7 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj21 martie - Ziua Mondială a Sindromului Down

21 martie – Ziua Mondială a Sindromului Down

Data de 21 martie 2013 marchează cea de-a opta aniversare a Zilei Mondiale a Sindromului Down, o zi dedicată drepturilor, incluziunii şi stării de bine a persoanelor cu sindrom Down şi recunoscută de către Naţiunile Unite, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Ministerul Sănătăţii din România. Ziua Mondială a Sindromului Down a fost declarată de către Down Syndrome International în anul 2006 şi se sărbătorea în 60 de ţări din întreaga lume, în data de 21 martie, dată care semnifică unicitatea triplării cromozomului 21 (trisomie), care produce această stare genetică. Începând însă cu 2012, Ziua Mondială a Sindromului Down se sărbătoreşte de către toate cele 192 de ţări din Naţiunile Unite. Obiectivul acestei zile este de a creşte nivelul de conştientizare şi înţelegere a sindromului Down şi de a promova drepturile persoanelor cu sindrom Down de a se bucura de viaţă deplină, în demnitate şi de a fi participanţi activi şi valoroşi în comunităţile şi societăţile în care acestea trăiesc.

În judeţul Dolj, în evidenţa medicilor de familie se află 87 de persoane cu Sindrom Down, din care 49 de sex masculin. Dintre acestea, 43 au vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani, 41 sunt între 15 şi 44 de ani şi trei între 45 şi 64 de ani.

Ce este sindromul Down

Conform datelor oferite de Direcţia de Sănătate Publică Dolj, Sindromul Down este o stare genetică pe parcursul întregii vieţi, ce se produce în momentul concepţiei fătului. Toate persoanele cu Sindrom Down au un anumit grad de dizabilităţi de învăţare, dar multe dintre aceste persoane duc o viaţă semi-independentă şi împlinită. Această stare este o dispunere cromozomială naturală care a făcut parte întotdeauna din condiţia umană, fiind universal prezentă în toate naţiile, genurile şi mediile socio-economice, apărând aproximativ un caz la 800 de nou-născuţi.

Sindromul Down produce diverse grade de dizabilitate intelectuală şi fizică, precum şi probleme medicale asociate. Cu sprijin adecvat, majoritatea persoanelor cu Sindrom Down învaţă însă să meargă şi să vorbească. Foarte mulţi copii cu sindrom Down urmează cursurile şcolilor publice, trec cu succes examenele şcolare şi trăiesc o viaţă de adult deplină, semi-independentă. La nivel mondial se estimează existenţa a maximum şapte milioane de persoane cu această condiţie genetică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS