15.6 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljReţetele electronice, început timid

Reţetele electronice, început timid

Implementarea prescripţiei în format electronic începe să prindă contur în Dolj, chiar dacă numărul celor care au folosit acest sistem de la data intrării lui în vigoare nu este prea mare în comparaţie cu numărul furnizorilor de servicii medicale. Din datele oferite de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), până ieri în Dolj s-au prescris 290 de reţete electronice. Acestea au fost eliberate însă de 50 de medici, cu toate că în judeţ figurează peste 400 de medici aflaţi în contract cu CAS.
În ceea ce priveşte farmaciile, din cele 264 câte funcţionează în Dolj, doar 44 sunt înscrise pe site-ul Casei Judeţene (www.casdj.ro) ca fiind dotate corespunzător cu aplicaţie actualizată, conectare on line, scaner 2D şi imprimantă laser/jet cerneală, ele putând elibera medicamente de pe reţete electronice. Până acum, numai 29 de farmacii au eliberat reţete electronice, conform evidenţelor CAS Dolj.
„Recomandarea noastră este ca, în această perioadă de acomodare cu noua formă de prescriere, cât mai mulţi medici să încerce să elibereze reţetele în format electronic pentru a descoperi eventualele inconveniente şi a le putea remedia. CAS Dolj, împreună cu CNAS, va încerca să găsească soluţiile optime astfel încât procesul de implementare al reţetei electronice să fie cât se poate de facil“, au precizat oficialii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Dolj. Pentru orice fel de informaţii, furnizorii de servicii au posibilitatea să acceseze site-ul CAS Dolj, dar pot suna şi la numărul de telefon 0784.273.425 ori pot transmite nelămuririle lor la adresa de e-mail [email protected], „urmând să primească răspuns în cel mai scurt timp“, după cum susţin reprezentanţii Casei.

Cum funcţionează reţeta repetitivă

Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) permite generarea şi alocarea către medicii prescriptori a două categorii de serii de reţete: on line şi off line. Prima categorie este utilizată dacă medicul prescriptor are semnătură electronică în cazul prescrierii asistate de calculator on line sau off line a reţetelor, iar cea de-a doua categorie este pentru prescrierea reţetelor off line (în vizitele la domiciliu) de către medici. În acest ultim caz, medicul va pretipări macheta reţetei din aplicaţia de raportare, el urmând să completeze de mână restul detaliilor.
Legat de această prescripţie electronică, CAS Dolj a făcut unele precizări privind modul de lucru al medicilor prescriptori: pentru funcţionarea on line a aplicaţiei Prescripţia Electronică (PE), medicul prescriptor trebuie să deţină semnătură electronică (un certificat digital şi o cheie de activare); medicul prescriptor trebuie să genereze seriile de reţete pe care urmează să le elibereze din sistemul SIUI; după consultaţie, medicul prescriptor trebuie să adauge reţeta electronică; adăugarea reţetei electronice pentru bolnavii cronici se face exclusiv on line.
CAS Dolj a explicat şi cum funcţionează reţeta repetitivă, cea care presupune tipărirea mai multor exemplare distincte ca număr şi serie, dar identice ca schemă de tratament, pentru o durată prestabilită, dar nu mai mare de trei luni. „Se doreşte emiterea mai multor reţete în cadrul unei singure consultaţii, pentru o durată cât mai mare de tratament. Adică o reţetă pentru 90 de zile să poată fi descompusă în trei reţete cu durata de tratament de 30 de zile fiecare, toate trei fiind prescrise în aceeaşi zi. Medicul prescriptor va tipări astfel câte o reţetă pentru fiecare lună. Acestea vor fi identice în conţinut, cu excepţia seriei şi a numărului“, au explicat reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate.

Lipsa cititoarelor 2D nu împiedică eliberarea medicamentelor

CAS Dolj a ţinut să anunţe farmaciile că, până la data de 1 octombrie, pentru eliberarea de medicamente prescrise pe reţetă electronică nu este necesar cititorul de cod de bare 2D. „Reţetele emise electronic on line pot fi regăsite în Sistemul Informatic de Prescripţie Electronică prin completarea câtorva elemente de identificare a reţetei din varianta tipărită cu care se prezintă pacientul la farmacie (seria/numărul reţetei electronice). La reţetele emise off line, farmacia introduce în sistem doar datele de identificare ale pacientului şi medicamentele eliberate. Lipsa cititoarelor nu împiedică eliberarea!“, se specifică într-un comunicat postat pe site-ul CAS Dolj.
Prescripţia în format electronic a început să funcţioneze de la 1 iulie 2012, dar până la sfârşitul anului va fi o perioadă de acomodare, timp în care prescrierea „clasică“, pe hârtie autocopiantă, va coexista cu cea pur electronică, varianta „online“. De la 1 ianuarie 2013 se va renunţa la prescrierea pe hârtie şi se va folosi numai prescrierea electronică „on line“ şi „off line“, cea din urmă pentru cazurile în care medicul nu are conexiune la internet validă în momentul eliberării reţetei.
Prin introducerea prescripţiei electronice se doreşte creşterea calităţii actului medical de prescripţie, diminuarea fraudelor din actualul sistem sanitar, dar şi monitorizarea în timp real a necesarului şi consumului de medicamente gratuite şi compensate în România. Avantajele oferite de implementarea acestui tip de reţetă ar fi scăderea riscului de erori de medicaţie prin eliminarea reţetelor inteligibile scrise de mână, reducerea timpului de aşteptare în farmacie şi un control în timp real al prescrierilor efectuate şi al medicamentelor eliberate de farmacii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS