19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAripi de fluture pentru o luptătoare

Aripi de fluture pentru o luptătoare

Despre Oana Mihaela Neacşu, tânăra de 16 ani elevă la Colegiul Național  „Carol I“ din Craiova, nu mai ştiam nimic de câteva săptămâni bune. Faptul că pe 20 februarie a fost ziua ei şi, mai ales, că mulţi tineri din Craiova, inclusiv prichindei de grădiniţă, au meşteşugit şi vândut mărţişoare într-o campanie destinată ei, toate acestea ne-au determinat să o căutăm.

Oana Mihaela Neacşu, elevă la Colegiul Național „Carol I“ din Craiova, suferă de leucemie, iar ultima dată când am vorbit cu ea era internată în Bucureşti, la Institutul Clinic Fundeni, urmând ședinţe de chimioterapie.
Oana este acum în Israel. Pentru ea s-a ivit un licăr de speranţă, la o clinică din Ierusalim, unde urmează să facă transplant de celule stem. Acum, după chinuitoarele şedinţe de chimioterapie, este în stare de aplazie şi din această cauză întârzie transplantul. „Oana a plecat în Israel. Din păcate, a avut o recădere şi este într-o stare de aplazie. Medicii aşteaptă refacerea ei. I-au făcut toate investigaţiile. Am reuşit cu ajutorul oamenilor cu suflet. De la Minister nu am primit decât o scrisoare în care ni se spune că dosarul este acceptat, dar din lipsă de fonduri ne aflăm în continuare pe lista de aşteptare. Pentru transplant avem nevoie de 136.000 de euro. Cu sprijinul oamenilor de lângă noi sperăm să trecem şi de această încercare“, spune tatăl Oanei, Dan Neacşu.

„Dar cu drag de mărţişor“

Pentru Oana s-au pus în mişcare zeci de tineri, de la Colegiul Național „Carol I“, liceeni, elevi de gimnaziu şi preşcolari din grădiniţele din Craiova. Ei au confecţionat mărţişoare în cadrul unei campanii „Dar cu drag de mărţişor“, care a fost lansată de Fundaţia „Cuvântul care zideşte“ a Mitropoliei Olteniei. Mărțișoarele au fost vândute. „Semnele sunt pozitive. Mărţişoarele confecţionate în această campanie s-au vândut şi în acest fel vom fi folositori tinerei pentru care s-a iniţiat această campanie. Iniţial, aveam alt scop, dar Oana ne-a găsit pe noi şi aşa am decis să o ajutăm. Această campanie se va finaliza pe 13 martie, când va avea loc un spectacol la Teatrul Liric din Craiova şi o expoziţie de icoane cu vânzare. Toţi banii vor fi donaţi acestei tinere pentru transplant“, a precizat Cristina Stamatoiu, director executiv al Fundației „Cuvântul care zideşte“.

Oana este o luptătoare

Pe site-ul Asociaţiei Române Împotriva Leucemiei (ARIL) am găsit-o pe Oana la rubrica „Luptători“ şi tot aici am găsit o pildă, ca un răspuns la întrebarea „Cum să lupţi?“. Se numeşte Pilda fluturelui:
„Într-o zi, într-un cocon a apărut o mică gaură. Un om, care trecea din întâmplare prin preajmă, s-a oprit mai multe ore pentru a observa fluturele care se forţa să iasă prin această gaură mică. După multe încercări, se părea că fluturele a abandonat şi gaura rămăsese la fel de mică.
Părea că fluturele a făcut tot ce putea şi nu mai era în stare de nimic altceva. Atunci omul a decis să ajute fluturele, a luat un cuţit şi a deschis coconul. Fluturele a ieşit imediat. Însă corpul fluturelui era slab şi anemic, aripile sale erau puţin dezvoltate şi aproape că nu se mişcau.
Omul a continuat să observe, crezând că, dintr-un moment în altul, aripile fluturelui se vor deschide şi vor putea suporta greutatea fluturelui pentru ca acesta să poată zbura.
Acest lucru nu s-a întâmplat! Fluturele şi-a trăit restul vieţii târându-se pe pământ, cu corpul său slab şi cu aripile chircite. Nu a putut zbura NICIODATĂ !
Ceea ce omul, prin gestul său de bunătate şi prin intenţia sa de a ajuta, nu a înţeles a fost că trecerea prin gaura strâmtă a coconului era efortul necesar pentru ca fluturele să trimită lichidul din corpul său către aripile sale pentru a putea zbura. Era chinul prin care viaţa îl punea să treacă pentru a putea creşte şi pentru a se dezvolta. Uneori, efortul este exact lucrul de care avem nevoie în viaţă. Dacă ni s-ar permite să ne trăim viaţa fără a întâlni obstacole, am fi limitaţi. Nu am putea fi atât de puternici cum suntem. Nu am putea zbura NICIODATĂ!“
Să fie această boală încercarea Oanei, după care ar urma zborul?

Donaţii

Pentru donaţii care o pot salva pe Oana, puteţi folosi cele trei conturi deschise la CEC Bank SA, Agenţia CRAIOVIŢA NOUĂ din Craiova. Titular de cont este NEACŞU ILEANA (mama Oanei):
 cont lei IBAN RO30CECEDJ0608RON1029627;
 cont USD IBAN RO86CECEDJ06D6USD1080122;
 cont EURO IBAN RO53CECEDJ06B2EUR1080121.

Numerele de telefon ROMTELECOM la care se pot face donaţii pentru Oana sunt:
900 900 290 – 2 euro
0 900 900 292 – 5 euro
0 900 900 294 – 10 euro

Acestea sunt active din 28 ianuarie 2012.
Puteţi lua legătura cu familia la numărul de telefon  0743036717,  Dan Neacșu.

O boală crudă

Leucemia este un cancer al sângerului, care afectează celulele albe, celule care joacă un rol foarte important în sistemul nostru imunitar, luptând împotriva infecţiilor.
Există patru tipuri principale de leucemie: leucemia acută mieloidă (AML), leucemia acută limfoblastică (ALL), leucemia mieloidă cronică (CML) şi leucemia limfatică cronică (CLL).
Tipurile de leucemie se diagnostichează în funcţie de tipul celulelor albe care sunt afectate şi de durata de supravieţuire a pacientului fără tratament.
Leucemia acută este un tip de leucemie care este foarte agresivă, progresează foarte repede şi durata de supravieţuire fără tratament este foarte scurtă, deoarece celulele albe afectate proliferează foarte repede. Leucemia acută mieloidă afectează celulele albe de tip mieloid.
Există  un subtip de leucemie acută mieloidă numită leucemie acută promielocitară, care se tratează într-un mod diferit faţă de alte forme de cancer al sângelui. Tratamentul corect, aplicat cu mare urgenţă, duce la vindecarea acestei forme de leucemie în proporţie foarte mare.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS