19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDrama unei familii cu şase copii

Drama unei familii cu şase copii

Drama unei familii din Craiova, aflată la limita subzistenţei, este accentuată şi de nepăsarea autorităţilor locale, pentru care cele opt suflete fără un adăpost şi cu un venit de numai 900 de lei lunar reprezintă un caz social şi atât.
Constantin Dumitrică şi soţia lui, Cristina, împreună cu cei şase copii, dintre care cel mai mare are 11 ani, iar cel mai mic un an, nu au avut niciodată o casă a lor. Din anul 2006 au tot solicitat Primăriei Craiova o locuinţă cu chirie, dar neşansa lor a fost că „liste de prioritate pentru locuinţe sociale nu se mai întocmesc începând cu anul 2007 pentru că apariţia OUG nr. 74/2007 prevede ca toate locuinţele devenite libere să se atribuie cu prioritate persoanelor evacuate sau în curs de evacuare“, a precizat Carmen Licu, purtătorul de cuvânt al primăriei. Aceasta este varianta oficială a autorităţilor locale, însă sutele de apartamente din Potelu, destinate familiilor tinere fără locuinţă, au fost repartizate pe criterii ştiute numai de Serviciul Fond Locativ din cadrul primăriei. Unele dintre ele sunt ocupate sporadic de chiriaşi, ceea ce înseamnă că nu le sunt atât de necesare cum le-ar fi unor craioveni precum familia Dumitrică.
În prezent, membrii familiei Dumitrică locuiesc cu chirie într-un apartament din cartierul craiovean Lăpuş, dar şi de aici sunt nevoiţi să plece la sfârşitul acestei luni. Proprietarul le-a cerut să le elibereze locuinţa. „Aşa o ţinem de ani întregi, din casă în casă. Trebuie să plecăm şi de aici în două săptămâni. Şi nu ştiu unde să ne ducem cu şase copii după noi. La primărie ne spun mereu că nu au locuinţe disponibile. Am mers de sute de ori, nici nu se mai uită la noi. Am depus în 2006 dosar pentru locuinţă, apoi în 2007, după care nici bani nu am mai avut, să plătim pentru completarea dosarului. Trăim mai mult din mila oamenilor“, a povestit Cristina Dumitrică.
Venitul familiei este alcătuit din 500 de lei, câştigul lui Constantin Dumitrică, şi 400 de lei, alocaţiile micuţilor. Trei sferturi din aceştia se duc pe chirie şi utilităţi. „Aproape toţi banii se duc pe chirie, pe întreţinere. Am fost şi mai rău, într-o casă părăsită, fără curent, apă, căldură. Era plin de şobolani, dar am stat acolo până i-au mâncat mânuţa copilului. Trăim mai mult din mila oamenilor. Pentru copii, carnea este un vis, iar o banană la o lună este ceva… Acum trebuie să ne căutăm altă casă, suntem disperaţi. O să ajungem în stradă. Dacă am avea măcar o palmă de pământ pe care să ridicăm o casă din chirpici, dar să fie a noastră“, se plânge femeia.

Fără speranţe

Şansele pe care i le acordă autorităţile locale familiei Dumitrică sunt reduse. Ei ar putea beneficia de o locuinţă socială cu condiţia ca persoanele evacuate şi aflate deja pe o listă de aşteptare să refuze repartizarea locuinţelor disponibile. Iar o a doua condiţie ar fi, probabil, în viziunea primăriei, ca solicitanţii să fie şi înstăriţi.
„În situaţia în care cei îndreptăţiţi, aflaţi pe lista cu persoane evacuate aprobată prin HCL nr. 300/2010, vor refuza repartizarea locuinţelor disponibile, în Comisia socială se vor analiza toate cererile înregistrate în temeiul Legii nr. 114/1996 R (locuinţe sociale sau fond de stat), depuse de toţi solicitanţii care doresc repartizarea unei locuinţe, cu preluarea şi achitarea integrală a datoriilor.
În prezent, sunt disponibile două locuinţe situate în blocul 7 din cartierul Valea Roşie preluate de la RAADPFL, locuinţe cu datorii cuprinse între 90 şi 350 de milioane de lei vechi“, a declarat Carmen Licu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

32 COMENTARII