18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSpital fără anestezist

Spital fără anestezist

Secţia de Terapie Intensivă de la Spitalul „Victor Babeş“ din Craiova nu funcţionează la întreaga capacitate entru că nu are anestezist

Aparatură de peste un milion de euro zace nefolosită la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Craiova pentru că unitatea sanitară nu găseşte medici specialişti care să lucreze cu ea. Secţia de Terapie Intensivă în forma modernă de astăzi a fost inaugurată în 2009. Unitatea dispune de dotări standard moderne, printre care şi aparate în valoare totală de peste un milion de euro (aparate de radiologie portabile, monitoare, ventilatoare, endoscoape şi un ecograf portabil), achiziţionate cu bani de la Banca Mondială. Cu toate acestea, secţia nu poate să funcţioneze normal pentru că nu are specialişti în anestezie-terapie intensivă. „Am scos la concurs postul de medic specialist, dar nu s-a prezentat nimeni. După aceea am avut o promisiune din partea unui medic primar, motiv pentru care am solicitat schimbarea încadrării, în medic primar. Medicul respectiv s-a răzgândit între timp şi am rămas iar cu postul liber. Acum ne gândim să încercăm şi cu rezidenţi de anul V, poate vor fi mai receptivi“, a declarat conf.dr. Iulian Diaconescu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ Craiova.

Salariu atractiv

Iulian Diaconescu susţine că salariul este atractiv, între 3.000 şi 4.000 de lei, dar, cu toate acestea, medicii specialişti nu sunt interesaţi de post.
„La noi se cere doar terapie intensivă, nu şi anestezie. Medicii specialişti vor să se perfecţioneze în ambele domenii, iar la noi nu există această posibilitate. Plus că, în ultima vreme, din ce în ce mai mulţi medici au ales să profeseze în străinătate, unde se caută această specialitate, iar câştigurile sunt mult mai mari“, a precizat managerul spitalului.
Pentru că nu are medic specialist, Secţia de Terapie Intensivă nu funcţionează la întreaga ei capacitate. Bolnavii în stare gravă care trebuie intubaţi, pacienţii cu infecţii acute sau cei cu forme grave de hepatită sunt trimişi la Spitalul de Urgenţă Craiova, în timp ce aparatura performantă stă degeaba şi în curând va ieşi din garanţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII