15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAdio bonuri în spitale

Adio bonuri în spitale

Bugetele celor trei spitale craiovene aflate în subordinea municipalităţii au fost adoptate ieri, în unanimitate, de consilierii locali ai tuturor partidelor, fără să conţină sumele pentru tichetele de masă cerute de cadrele medicale.

Liderii sindicali de la cele trei spitale aflate în subordinea municipalităţii craiovene – Spitalul Municipal „Filantropia“, Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş“ şi Spitalul de Neuropsihiatrie – au mers ieri-dimineaţă la primărie, pentru a încerca să-l convingă pe viceprimarul Mărinică Dincă să prevadă bani pentru acordarea tichetelor de masă în aceste unităţi sanitare. N-au avut însă noroc, pentru că vicele care îi ţine locul primarului n-a vrut cu nici un chip să-i primească înainte de şedinţa consiliului local în care se vota bugetul.

„Nu vor să respecte deciziile miniştrilor“

Refuzul de a-i primi, precum şi apariţia subită a câtorva poliţişti locali care vegheau ca nemulţumirea cadrelor medicale să nu se transforme în vreun protest spontan au avut darul de a-i enerva pe reprezentanţii cadrelor medicale din Craiova, nevoiţi să-şi spună păsul doar ziariştilor, singurii interesaţi să-i asculte.
„Ministrul sănătăţii şi ministrul finanţelor, care sunt membri ai guvernului, transmit către toate descentralizatele, către consiliile locale şi judeţene, către casele de sănătate şi prefecturi să respecte legea, că legea este în favoarea noastră, iar cei de la Primăria Craiova nu vor să respecte deciziile miniştrilor în privinţa acordării tichetelor de masă. Vor să ne încalce nişte drepturi legale ale noastre. Noi nu suntem plătiţi de la buget, ci avem venituri proprii, avem contracte cu Casa de Asigurări în baza cărora sunt decontate serviciile medicale. Primăria trebuie să şi le însuşească, nu să-şi dea cu părerea cu privire la aceste drepturi reglementate prin lege“, a declarat Ileana Şerban, lidera Sanitas Dolj.

„Răspunsul e scurt: nu!“

În şedinţa consiliului local, la care au asistat şi sindicaliştii din spitale, consilierul local Bianca Predescu a chestionat executivul municipalităţii cu privire la acordarea acestor tichete, arătând că „spitalele, prin reprezentanţii Federaţiei Sanitas, au solicitat ca problema să fie soluţionată în condiţiile legii, ţinându-se cont de respectarea autonomiei în privinţa fondurilor proprii“.
Viceprimarul Mărinică Dincă a fost însă de neînduplecat. „Legat de acordarea tichetelor de masă în spitale, răspunsul este cât se poate de scurt şi de tehnic: nu! Nu se vor acorda, aşa cum nu se acordă nici în celelalte instituţii din subordinea autorităţii locale. În lege scrie că aceste tichete «se pot acorda». Depinde de noi dacă le vom acorda sau nu, iar noi nu le vom acorda“, a spus Dincă.
Votul bugetului municipalităţii a trecut cu doar două abţineri, iar bugetele celor trei spitale au fost votate – fără tichete de masă – în unanimitate de consilieri.

„E un demagog şi un mincinos“

După votarea bugetelor, liderii sindicali din sănătate au părăsit sala furioşi pe consilierii locali şi, mai ales, pe viceprimarul Mărinică Dincă.
„Au dat bani să extindă două cimitire, dar pentru tichete nu sunt bani! Pentru cine sunt cimitirele? Pentru noi, ăştia, le face. E un demagog şi un mincinos. N-a ţinut cont de adresele de la Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Finanţelor. Nu-l interesează sănătatea Craiovei, nu-l interesează nimic.  De-aia reabilitează cimitirele, ca să ducă lumea acolo, că în spitale nu mai ai cu ce să-i tratezi pe bolnavi. Dânsul ignoră tot, nu respectă legile ţării“, a spus, la ieşire, Ileana Şerban.
Lidera Sanitas a explicat că veniturile cadrelor medicale nu vor creşte cu 15%, ci, de fapt, vor scădea în acest an. „Ne dau acum 15% în plus la salarii, dar e vorba, de fapt, doar de vreo 10% net. În schimb, ne iau 15% prin neacordarea tichetelor de masă, aşa că vom primi mai puţini bani“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII