22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiova nu-şi selectează gunoaiele

Craiova nu-şi selectează gunoaiele

Gestionarea gunoiului urban la Craiova se face la un nivel rămas mult în urma cerinţelor legislative româneşti şi europene, chiar dacă a trecut un deceniu de la instituirea obligaţiilor privind regimul deşeurilor. În Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 78 din 2000 este prevăzut la art. 49 că autorităţile publice locale „sunt obligate“, între altele, să asigure colectarea selectivă a deşeurilor de pe raza localităţii. OUG nr. 78 din 2000 a fost modificată în mai multe rânduri, din 2006 incluzându-se şi obligaţia de a asigura neutralizarea gunoaielor municipale şi valorificarea acestora, după caz. În Bănie, se întâmplă că doar aproximativ 30% dintre clienţii de la case primesc nişte saci pentru a-şi pune în ei gunoiul, pe categorii. În rest, nimic!
„Circa 30% dintre beneficiarii serviciilor au posibilitatea de a-şi depozita deşeurile selectiv, în sacii pe care noi îi livrăm şi apoi îi ridicăm. Însă, această procedură este de probă, fiindcă nu vom putea livra la nesfârşit saci mai scumpi decât peturile, ca să vă dau un exemplu, care se depozitează în ei“, a spus directorul Serviciului Public de Salubritate Craiova, Sorin Ciobanu. Acesta a precizat că, până la sfârşitul anului, în Craiova ar trebui implementat un sistem de colectare selectivă, însă nu ştie exact cum şi dacă se va întâmpla.
„Din câte am înţeles, sunt în fază de elaborare la Ministerul Mediului nişte proceduri prin care autorităţilor locale să li se pună la dispoziţie containere pentru depozitarea selectivă a deşeurilor, pe care noi să le ridicăm. Nu este clar însă cum se va face acest lucru şi unde vom pune aceste containere, adică dacă vor fi amplasate la actualele rampe de gunoi sau în alte locuri“, a arătat Sorin Ciobanu. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII