19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024

Coplata se amână

Consultaţiile la medic vor rămâne deocamdată gratuite pentru că legea privind coplata, care ar fi trebuit, potrivit Ministerului Sănătăţii, să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2011, se află încă în discuţie la parlament.
Se pare însă că nu vom avea coplată cel puţin până în aprilie. Potrivit reprezentanţilor Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj, introducerea sistemului de coplată nu va putea fi făcută decât odată cu noul contract-cadru pe 2011, care va intra în vigoare de la 1 aprilie. „Coplata va putea să fie introdusă abia după intrarea în vigoare a contractului-cadru pe 2011. Deocamdată, se prelungeşte valabilitatea contractului-cadru din 2010 pentru primele trei luni ale acestui an. Până la 1 aprilie, furnizorii de servicii medicale urmează să primească pe bază de act adiţional finanţare, la nivelul mediei anuale din 2010“, a declarat Daniela Gheorghe, purtătorul de cuvânt al CAS Dolj.

Cardul naţional, un motiv de întârziere

Până în aprilie nu va trebui să plătim consultaţiile la medic, iar din aprilie, este posibil să fie introdusă coplata numai dacă vor fi îndeplinite anumite condiţii, cum ar fi tipărirea şi distribuirea către medicii de familie a tichetelor pe baza cărora se va face plata serviciilor medicale. Şi reorganizarea spitalelor ar putea să întârzie introducerea coplăţii. În perioada următoare, aproximativ 200 de spitale din întreaga ţară se preconizează că vor fi desfiinţate, iar cele rămase trebuie să fie acreditate. Introducerea tichetului moderator ar putea fi corelată cu realizarea cardului naţional de sănătate, ceea ce ar putea duce la o nouă întârziere în implementarea proiectului.
La sfârşitul anului trecut, Ministerul Sănătăţii a anunţat că a fost aprobat de către guvern mecanismul de coplată prin tichetul moderator. Proiectul prevede ca românii să mai scoată nişte bani din buzunar în momentul în care primesc îngrijiri medicale, până la un plafon de 600 de lei pe an de persoană. Pentru consultaţia la medicul de familie ar trebui să plătim  5 lei, la medicul specialist – 10 lei, dar şi pentru fiecare analiză medicală, precum şi la internarea în spital. Persoanele din categoriile sociale defavorizate – al căror număr a fost estimat la peste opt milioane – ar urma să fie scutite de la coplată. Printre acestea se află pensionarii cu pensia sub 700 de lei pe lună, copiii, elevii şi studenţii fără venituri din alte surse, precum şi bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate (diabet, cancer, HIV/SIDA etc.), dacă nu realizează venituri din muncă, până la însănătoşire.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU