18.7 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCentru pentru tratarea leucemiei

Centru pentru tratarea leucemiei

Oamenii de afaceri, şi nu doar ei, sunt rugaţi să contribuie financiar, prin donarea unei părţi din impozitul pe profit, la înfiinţarea primului centru pentru tratamentul leucemiei.

În luna decembrie a fost demarat cel mai mare proiect social din România: o campanie care are ca scop strângerea de fonduri pentru înfiinţarea unui Centru de Excelenţă în Diagnoza şi Tratamentul Cancerului Limfatic în România. În acest centru ar urma să fie trataţi copiii şi tinerii bolnavi de leucemie sau cancer limfatic, iar locaţia aleasă este Clinica de Oncopediatrie „Louis Ţurcanu“ din Timişoara. Campania de strângere de fonduri a fost demarată oficial ieri şi la Craiova, în cadrul unei conferinţe de presă.
Iniţiativa aparţine Asociaţiei „Salvează Vieţi“, care va încerca să strângă din donaţii suma de un milion de euro, pentru a duce la capăt proiectul. „Obiectivul iniţial îl constituie amenajarea unui centru performant de diagnoză cu cel puţin două camere sterile necesare tratamentului chimioterapeutic sau transplantului de celule stem şi a unui laborator de biologie moleculară şi citogenetică, care să asigure diagnosticarea şi tratarea corectă a bolnavilor aflaţi în tratament la Timişoara, dar şi în celelalte centre de hematologie din ţară“, a declarat Diana Isvoranu, reprezentanta Asociaţiei „Salvează Vieţi“.
Prin înfiinţarea unui centru pentru diagnosticarea şi tratamentul cancerelor limfatice, copiii şi tinerii diagnosticaţi cu această maladie cumplită vor putea să beneficieze şi în România de un tratament pentru care până acum erau trimişi în străinătate, cu costuri imense pentru familiile lor.
„Un laborator performant este absolut necesar pentru diagnosticarea în profunzime şi tratarea corectă a bolnavilor. Amenajarea a încă două camere sterile, aşa cum ne dorim, se va traduce în tratarea a încă 60 de copii pe an, însemnând că aceşti copii nu vor mai aştepta de acum înainte să moară, ci să trăiască“, a declarat prof. dr. Margit Şerban, şeful Centrului de Transplant Medular de la Spitalul pentru copii „Louis Ţurcanu“ din Timişoara.

Apel către oamenii de afaceri

Campania de strângere de fonduri pentru înfiinţarea Centrului de Excelenţă în Diagnoza şi Tratamentul Cancerului Limfatic a fost lansată în întreaga ţară la 1 decembrie. Până la 31 decembrie aceasta se va adresa mediului de afaceri, iar după 1 ianuarie şi persoanelor fizice.
Profitând de facilităţile fiscale apărute în 2009, care permit firmelor să redirecţioneze 20% din impozitul pe profit, iniţiatorii speră să strângă cea mai mare parte din suma necesară. „Rugăm oamenii de afaceri să ne ajute în realizarea acestui proiect de importanţă capitală pentru copiii noştri. Ar fi un lucru extraordinar ca toţi copiii din România bolnavi de leucemie să poată fi trataţi în ţara noastră“, a menţionat Diana Isvoranu.
Clinica de Oncopediatrie „Louis Ţurcanu“ a mai beneficiat de sprijin material – 100.000 de euro – în urma unei campanii derulate anul trecut. Banii strânşi au fost folosiţi pentru amenajarea unei camere sterile, necesare postoperator. De asemenea, până acum au fost investite în clinică aproximativ patru milioane de euro din Austria şi Germania. Ultima realizare a fost un centru de cazare pentru mamele care îşi însoţesc copiii în spital.

Statistici

În Europa, 80% dintre cancerele copiilor se vindecă. În România, tratamentele sunt eficiente doar pentru 50% dintre copii, din cauza problemelor sistemului sanitar. În evidenţa centrelor de cancer şi a spitalelor din întreaga ţară sunt aproximativ 5.000 de copii. Alte 450-500 de cazuri noi apar în fiecare an. Rata de succes în tratarea cancerelor la copii şi adolescenţi este foarte scăzută în România, comparativ cu media ţărilor Uniunii Europene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII