22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalNeconstituţionalitatea, o şansă la debranşare

Neconstituţionalitatea, o şansă la debranşare

Mulţi dintre craiovenii care s-au hotărât ca din acest an să-şi instaleze centrală de apartament s-au trezit că nu pot primi aprobarea asociaţiei de proprietari şi a Regiei Autonome de Termoficare (RATf), pentru că blocul în care locuiesc face parte dintr-una din zonele unitare de încălzire.
Prin urmare, refuzul cererilor a iscat certuri mai ales la nivelul asociaţiilor, deoarece oamenii consideră că le este încălcat dreptul de a dispune de proprietatea lor.
„Am observat cu ocazia participării la adunările generale că a apărut o problemă nouă. Oamenii se scandalizează, pentru că, odată cu oprirea căldurii, vor să se debranşeze de la Termoficare şi să treacă pe altă sursă de căldură. Dar cererile lor au fost respinse şi nu pot primi nici acordul asociaţiei. Nu au dat importanţă proiectului pentru stabilirea zonelor unitare de încălzire şi acum sunt dependenţi de furnizorul de energie termică. Nu ştiu dacă mai au vreo portiţă de ieşire“, a spus Dan Remus, preşedintele UJALP Dolj
Regia de Termoficare a primit 15 cereri de debranşare.
„Cei care vor să se debranşeze depun o scrisoare de intenţie la noi. Aceasta este studiată şi, dacă blocul în care locuieşte solicitantul se află în afara zonei unitare, Regia nu are nimic de contestat, cu condiţia să îndeplinească şi celelalte elemente. În caz contrar, cererea va fi refuzată. Cei care se debranşează fără a ţine seama de normele în vigoare comit o infracţiune. Până în prezent, am primit 15 cereri, prin care mai mulţi craioveni îşi exprimă dorinţa de a renunţa la sistemul centralizat de încălzire“, a declarat Nicolae Degeratu, director tehnic în cadrul RATf. Craiova.

Debranşare cu cântec

Abonaţii Termoficării mai au o şansă de a beneficia în propria locuinţă de sursa de căldură pe care o doresc, fie că este o centrală pe gaze sau energie electrică sau altă metodă de încălzire, fără a aduce prejudicii vecinilor din imobil. Proprietarul care doreşte cu orice preţ să renunţe la sistemul centralizat de încălzire al oraşului poate contesta, ca neconstituţională, HCL nr. 459/2009. Iar în cazul în care obţine o decizie favorabilă, poate avea şi un răspuns afirmativ din partea RATf.
„În cazul unui act normativ, cum ar fi HCL, nu există un termen în cuprinsul căruia să fie contestat, ca la actele individuale. Cele dintâi pot fi contestate oricând şi de orice persoană care consideră că i-a fost încălcat un drept. Procedura este următoarea: se contestă la organul ierarhic superior, adică la prefectură, după care în instanţă, la contencios-administrativ, iar în timpul procesului se poate ataca, în paralel, neconstituţionalitatea respectivului act“, a declarat magistratul Aurel Ilie, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Craiova.
Chiar şi reprezentanţii asociaţiilor consideră că norma aprobată de consiliu este nedreaptă fiindcă încalcă dreptul de proprietate al cetăţeanului. „Şi eu o consider o încălcare a unui drept. Dacă cineva îmi stabileşte sursa de încălzire a locuinţei, atunci poate decide şi ce fel de uşă să pun la apartament sau cum să amenajez în casă. Nu este corect. La noi în asociaţie avem câţiva locatari care îşi montează centrale, pentru că au primit aprobarea pe ultima sută de metri. În 2010, nu ar fi avut nici o şansă“, este de părere Marin Sorescu, administratorul Asociaţiei Siloz-Înfrăţirii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII