16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMinisterul Sănătăţii taie din banii pentru cancer

Ministerul Sănătăţii taie din banii pentru cancer

Ori Secţia de radioterapie intră în faliment şi se închide, ori bolnavii de cancer sunt puşi să-şi plătească şedinţele de iradiere. Aceasta este dilema conducerii Spitalului de Urgenţă Craiova, după ce Ministerul Sănătăţii a redus fondurile pentru radioterapie cu 82,5%.

O prevedere din normele contractului-cadru pe 2010 ar putea falimenta Secţia de Radioterapie a Spitalului de Urgenţă Craiova, unde sunt trataţi prin iradiere bolnavii de cancer.
Începând de pe 1 mai, tarifele decontate de Casa de Asigurări de Sănătate pentru şedinţele de radioterapie vor fi de şase ori mai mici decât până acum. „Practic, pentru o şedinţă de radioterapie, CAS va plăti 8,5 lei, în loc de 48,5 lei, cât este acum. Cu aceşti bani nu vom reuşi nici măcar să acoperim valoarea contractului de service pentru aparatura cu care se fac şedinţele de radioterapie“, susţine conf.dr. Florin Petrescu, managerul Spitalului de Urgenţă Craiova.
Reducerea drastică a fondurilor pentru şedinţele de radioterapie ale bolnavilor de cancer va duce la falimentul Secţiei de Radioterapie, este de părere şi conducerea secţiei, care îi acuză de inconştienţă pe aşa-zişii specialişti din Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, care au stabilit tariful respectiv. „Nici tariful de 48,5 lei nu era acceptabil, având în vedere cheltuielile foarte mari cu îngrijirea bolnavilor, însă noile preţuri ne bagă direct în faliment“, a declarat dr. Veronica Diţă, şefa Secţiei de Radioterapie de la Spitalul de Urgenţă Craiova.

Faliment cu 100 de bolnavi la uşă

Legislaţia în domeniul nuclear obligă Spitalul de Urgenţă Craiova să aibă contract de service pentru aparatura de radioterapie. Acceleratorul liniar de radioterapie, singurul din toată zona Olteniei, nu face excepţie de la această regulă. Pentru întreţinerea şi service-ul aparatului există o singură firmă în Europa, cu care unitatea sanitară este obligată să încheie contract, acesta costând spitalul 300.000 de lei pe an. Cu un tarif de 8,5 lei pentru o şedinţă de radioterapie (sau câmp de radioterapie, cum îi spun medicii specialişti), în condiţiile în care se fac între 100 şi 130 de şedinţe pe zi, secţia nu va reuşi nici măcar să acopere valoarea contractului de service. Consecinţa inevitabilă va fi falimentul secţiei. Asta, în cazul în care Ministerul Sănătăţii nu are şi un plan de rezervă, cum ar fi lăsarea poverii costurilor exorbitante pentru iradiere în cârca bolnavilor.
În acest caz, pentru un tratament de cinci săptămâni în care face iradieri timp de cinci zile pe săptămână, bolnavul de cancer ar trebui să plătească aproximativ 1.000 de lei, o sumă peste posibilităţile financiare ale celor mai mulţi dintre români.

Aceeaşi problemă în toată ţara

Dr. Veronica Diţă a mai spus că tratarea bolnavilor de cancer se face după o schemă precisă de tratament, pentru alcătuirea căreia lucrează o întreagă echipă de specialişti. „Radioterapia este complexă, în primul rând pentru că lucrează cu oamenii cel mai grav bolnavi. Pacientul este preluat de medicul terapeut, care împreună cu alţi specialişti din secţie întocmeşte un plan de tratament. Fizicianul întocmeşte planul de tratament dozimetric, iar tehnicianul de aparat simulează mai întâi planul de tratament, înainte de aplicarea acestuia“, a mai spus dr. Diţă. În total, 58 de angajaţi asigură funcţionarea Radioterapiei, care are ambulator şi secţie cu 45 de paturi.
În situaţia Secţiei de Radioterapie de la Craiova se vor afla toate centrele de acest fel din ţară, pentru că tariful pentru radioterapie este acelaşi indiferent de statutul spitalului sau locaţie. De aceea, zilele trecute, medicii specialişti în radioterapie au delegat o comisie care să discute la Bucureşti cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii despre modificarea tarifului pentru şedinţa de radioterapie.

Importanţă

Tratamentul prin iradiere sau radioterapie este foarte important, având dublu rol: de a ameliora durerile cumplite pe care le suportă bolnavii aflaţi în faze terminale şi de a vindeca sau opri evoluţia cancerului.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII