16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAngajaţii DGASPC Gorj au protestat în faţa prefecturii

Angajaţii DGASPC Gorj au protestat în faţa prefecturii

Aproximativ 80 de angajaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj au organizat ieri un protest în faţa prefecturii, nemulţumiţi de ultimele reduceri salariale.

Acesta este cel de-al doilea protest, după ce în urmă cu aproximativ două săptămâni angajaţii s-au adunat în curtea instituţiei, cerându-şi drepturile. Oamenii sunt nemulţimiţi că salariile le-au fost înjumătăţite: pentru luna februarie, salariile au fost diminuate cu circa 30%, iar pentru luna martie le vor primi reduse cu 50%. De asemenea, sporul de 75% pe care îl primeau pentru că lucrează cu persoane grav bolnave, cu handicapuri severe psihice şi locomotorii a fost anulat. Angajaţii din sistemul de protecţie socială spun că nu le ajung banii. „Am un salariu de încadrare de 600 de lei şi iau în mână mai puţin. Ce să facem cu un aşa salariu? Noi muncim din greu. În sistemul ăsta, dacă laşi omul singur, Dumnezeu ştie ce se întâmplă“, a spus o infirmieră de la Centrul pentru persoane adulte cu handicap din Târgu Jiu.

„Nu este zi în care să nu fim agresate de asistaţii social“

Aurelia Plopşoreanu este infirmieră şi lucrează în acest sistem de mai bine de zece ani. Femeia spune că înainte de Paşte a luat un salariu de 670 de lei şi nu i-a ajuns pentru toate cheltuielile. „Lucrăm zilnic cu oameni grav bolnavi, oameni cu handicap sever. Dacă nu îi supraveghem, avem surpriza să distrugă mobilierul. Este greu să lucrezi cu astfel de oameni bolnavi“, a spus femeia. Mai multe asistente s-au adunat în jurul ei şi au început să povestească. „Nu este zi în care să nu fim agresate de vreun asistat social, ne lovesc, ne trag de păr. Zilele trecute am avut o asistentă care a fost trasă de păr de un bolnav, i-a smuls o mână de păr din cap! Noi ne cerem doar drepturile noastre, nu cerem bani în plus. Ne vrem sporurile care ni se cuvin“, a afirmat o asistentă medicală. „Îţi trebuie răbdare de fier. Aceşti oameni sunt bolnavi şi au nevoie de atenţie. Este destul de periculoasă munca noastră, pentru că trebuie să îi supraveghem mereu. Avem bolnavi care sparg geamuri, au diverse crize. Este greu“, a mai spus o altă femeie, angajată de 18 ani ca infirmier.

Călinoiu, în mijlocul protestatarilor

Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Gorj, a venit în mijlocul angajaţilor nemulţumiţi şi le-a spus că nu instituţia pe care o conduce este vinovată, ci reprezentanţii guvernului. „Nu eu sunt de vină sau consiliul judeţean. Banii au venit de la Bucureşti. I-am împărţit. Aşa vor cei de la Bucureşti“, a spus Călinoiu. Angajaţii DGASPC Gorj au fost nemulţumiţi de răspunsurile oferite de Ion Călinoiu şi i-au spus acestuia că atât el, cât şi reprezentanţii direcţiei „pasează mâţa de la o instituţie la alta“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU