16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMinsitrul sănătăţii vrea să reducă durata rezidenţiatului

Minsitrul sănătăţii vrea să reducă durata rezidenţiatului

Propunerea Ministerului Sănătăţii de a reduce durata rezidenţiatului cu doi ani pentru anumite specializări, conform normelor Uniunii Europene, este bine privită de conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Craiova. Rectorul UMF Craiova, prof. dr. Adrian Săftoiu, susţine că unele specializări sunt foarte lungi, implică cheltuieli foarte mari, iar după ce termină stagiul de pregătire, mulţi specialişti aleg să profeseze în străinătate. „Unele specializări sunt foarte lungi. La gastroenterologie, de exemplu, sunt cinci ani de pregătire în medicină internă urmaţi de alţi cinci ani în gastroenterologie. Pe de altă parte, o reducere a duratei rezidenţiatului la trei ani este foarte mult. Într-adevăr, se fac economii, dar trebuie să ne gândim că pentru a realiza un învăţământ performant în aceste condiţii este nevoie de o anumită infrastructură, bază materială, trebuie refăcută programa“, a declarat Adrian Săftoiu.
Rectorul UMF Craiova mai spune că reducerea perioadei de rezidenţiat va rezolva doar pe moment problema deficitului de medici din spitale, pentru că specialiştii valoroşi vor continua să plece, atraşi de câştigurile din străinătate. El este de părere că Ministerul Sănătăţii ar trebui ca înainte de a se pronunţa în această chestiune să se consulte cu organizaţiile profesionale ale medicilor şi cu sindicatele pentru a găsi modalitatea cea mai bună de aplicare.

„Medicii specialişti s-ar putea angaja mai repede“

Ministrul sănătăţii, Attila Cseke, a avansat ideea reducerii perioadei de rezidenţiat, în timpul vizitei de la sfârşitul săptămânii trecute efectuate în spitalele din judeţul Harghita. Ministrul sănătăţii a dat exemplul specializărilor de anestezie şi terapie intensivă, dermatovenerologie, otorinolaringologie, care au durata minimă de trei ani conform Directivei CE 2005/36 şi durata de cinci ani în România, respectiv neurochirurgia, care este de cinci ani în Europa şi de şapte ani în ţara noastră.
„Pe lângă faptul că am putea reduce costurile şcolarizării, mult mai important este faptul că medicii specialişti s-ar putea angaja mai repede. Ajutăm astfel atât candidaţii, cât şi întreg sistemul sanitar“, a spus ministrul Cseke Attila.
Ministrul sănătăţii a subliniat că lipsa de medici se resimte mult mai accentuat în localităţile mai mici decât în centrele universitare, unde afluxul de medici e mai mare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS