19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAsociaţiile, cititor la gaze

Asociaţiile, cititor la gaze

Noile contracte-cadru impuse de furnizorul de gaze craiovenilor obligă asociaţiile să se ocupe de citirea contoarelor, transmiterea indexului echipamentului de măsurare şi încasarea plăţilor. Activităţi prestate până acum de angajaţii GDF Suez (fostul Distrigaz Sud) cad în sarcina asociaţiilor.

Prevederile contractului de furnizare a gazelor naturale îi nemulţumesc pe administratorii asociaţiilor de locatari, puşi în situaţia să presteze serviciile angajaţilor furnizorului de gaze naturale în Craiova, GDF Suez. Cuprinsul noilor prevederi îi bagă în ceaţă pe cei de la asociaţii, care nu ştiu cum ar fi mai bine să aleagă, facturarea pe baza estimării consumului sau a consumului efectiv, în urma transmiterii indexului autocitit, obligaţi fiind ca la luarea deciziilor să ţină seama şi de părerea locatarilor. Totodată, asociaţiile se întreabă dacă opţiunile lor trebuie să aibă un caracter unitar la nivelul oraşului. Adică toate cele aproximativ 400 de asociaţii de proprietari şi locatari din Craiova aleg o modalitate de facturare sau diferenţiat.
„Cei de la gaze ne-au trimis prin poştă noile contracte. Noi trebuie acum să citim contoarele de la fiecare scară de bloc, să transmitem indexul şi apoi să calculăm şi să facem încasările. Asta cădea în sarcina agenţilor de la gaze, până acum. De unde ştiu eu că fac o citire corectă? Nu ne explică nimic cei de la gaze. Trebuie să mergem la sediu să întrebăm, fiindcă nu ştim ce să alegem: un consum estimativ sau autocitirea în fiecare lună. Dacă la regularizare mă trezesc cu un consum foarte mare şi îmi sar oamenii în cap?“, este de părere preşedintele Asociaţiei nr. 2 Brazda lui Novac, Dumitru Mihai.
Altă nemulţumire a asociaţiilor este că furnizorul de gaze calculează consumul de gaze al locatarilor în megawaţi/oră, deşi aparatele înregistrează consumul în metri cubi.

Abuz
 
Reprezentantul Uniunii Judeţene a Asociaţiilor de Locatari şi Proprietari Dolj (UJALP), Dan Remus, consideră că unele prevederi ale contractului-cadru pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale la consumatorii casnici, unde se încadrează şi asociaţiile de proprietari de la blocuri, sunt abuzive. În primul rând, ordinul emis de ANRE pe 10 septembrie 2009 intră în vigoare începând cu luna octombrie şi până atunci să fie încheiate şi contractele. Dar nici până la jumătatea lunii decembrie ele nu au fost transmise către asociaţii în totalitate. Referitor la consumul estimativ, acesta susţine că la o asociaţie de proprietari nu se poate cunoaşte consumul cu 30 de zile înainte. Facturarea trebuie să fie exactă, nu aproximativă, pentru că listele de cheltuieli la o asociaţie se fac lunar, iar factura se repartizează proporţional cu numărul de persoane din luna respectivă.
„Furnizorul de gaze ne pune pe noi, cetăţenii, să lucrăm pentru el, pentru că îşi reduce probabil personalul. Dar nu cumva îşi creşte şi profitul pe spatele nostru. De ce nu au fost consultaţi şi reprezentanţii asociaţiilor?“, a spus Dan Remus.

Precizări

Întrebaţi despre inadvertenţele noului contract, reprezentanţii GDF Suez au dat lămuriri:
„În urma modificării contextului reglementar, prin apariţia Ordinului nr. 77/10.09.2009 (publicat în Monitorul Oficial nr. 632/2009) emis de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, furnizorii de gaze naturale de pe piaţa din România au obligaţia de a semna contracte noi cu clienţii (casnici şi non-casnici). Conform legislaţiei, termenul de returnare a contractelor semnate este de 15 zile calendaristice de la data transmiterii lor de către furnizorii de gaze naturale atât pentru clienţii casnici, cât şi non-casnici.
Atât clienţii casnici, cât şi non-casnici au posibilitatea de a alege facturarea pe baza estimării consumului sau a consumului efectiv, în urma transmiterii indexului autocitit.
GDF SUEZ Energy România (fostul Distrigaz Sud) vine în întâmpinarea nevoilor clienţilor săi cu modalitatea de estimare a consumului. Se reduce astfel disconfortul creat clienţilor, determinat de necesitatea prezenţei fizice a acestora la citirea lunară a contorului. În acest sens, compania propune clienţilor un profil de consum adaptat pentru perioada de vară şi cea de iarnă, conform istoricului de consum efectiv realizat în anul anterior. Totuşi, clientul poate solicita modificarea cantităţilor estimate propuse de către furnizor în baza istoricului de consum, în condiţiile apariţiei unor situaţii particulare (ex. clientul nu locuieşte la adresa respectivă o anumită perioadă de timp).
Dacă se alege varianta facturării pe baza estimării, regularizarea consumului se realizează la trei luni, prin citirea aparatului de măsură de către operatorul sistemului de distribuţie sau în baza indexului autocitit transmis de către client. În cazul în care clientul alege varianta facturării consumului efectiv, el are posibilitatea de a transmite lunar un index autocitit, on line, accesând site-ul societăţii de distribuţie, Distrigaz Sud Reţele: www.distrigazsud-retele.ro sau telefonic. Perioada în care se poate transmite indexul autocitit de către clienţi este precizată pe factura de gaze naturale, în partea dreaptă, sub codul de autocitire. Factura lunii decembrie trimisă clienţilor GDF SUEZ Energy România conţine pe verso o descriere detaliată a sistemului de autocitire a indexului şi paşii care trebuie urmaţi, tocmai pentru a veni în întâmpinarea unei informări complete a clienţilor noştri. Pe factura de gaze naturale apare intervalul de timp atribuit în care se poate transmite indexul autocitit, precum şi modalităţile de transmitere“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII