18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSistem informatizat pentru diminuarea fraudelor

Sistem informatizat pentru diminuarea fraudelor

Supravegherea produselor accizabile (tutun, alcool, produse energetice – benzină, motorină) se va realiza, începând cu 1 aprilie 2010, printr-o aplicaţie informatică de urmărire şi control – EMCS.

EMCS (Excise Movement Control System) va fi util în diminuarea fraudei, prin crearea unui schimb de informaţii rapid între autorităţile fiscale/vamale cu atribuţii în administrarea accizelor, astfel încât operatorii economici care lucrează corect să nu mai fie afectaţi de cei care, prin diverse mijloace, încearcă să fraudeze.  
„Avantajele utilizării EMCS sunt numeroase – absenţa documentelor tipizate în format hârtie, eliberarea automată a garanţiei la recepţionarea produselor, siguranţa schimbului de informaţii între părţile implicate (operatori şi administraţii fiscale/vamale), precum şi monitorizarea în timp real a mişcărilor“, a declarat Mircea-Dan Matei, directorul coordonator al Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Craiova, care a explicat că sistemul va permite o mai rapidă vizualizare a mişcării produselor accizabile atât de către reprezentanţii vamali, cât şi de operatori.

Training pentru operatorii economici din Dolj, Gorj, Olt, Vâlcea, Teleorman şi Argeş

Pentru a se asigura că operatorii economici vor fi pregătiţi să lucreze în acest sistem, reprezentanţii DRAOV au organizat ieri, la Craiova, o întâlnire cu aceştia. „Această întâlnire a fost necesară pentru ca operatorii economici să se familiarizeze cu sistemul şi modul de lucru pentru ca la 1 aprilie 2010 marii contribuabili să poată lucra fără probleme cu el“, a adăugat Mircea-Dan Matei, care a precizat că la eveniment au participat operatori economici din Dolj, Gorj, Olt, Vâlcea, Teleorman şi Argeş.

Cum a început EMCS

Înainte de 1993 (crearea Pieţei Unice Europene), circulaţia intercomunitară a produselor accizabile era monitorizată prin controale vamale, la frontierele dintre statele membre. Din cauza înaltului nivel de fraudare din statele membre UE şi, concomitent, a scăderii veniturilor naţionale provenite în special din tutun şi alcool, Consiliul ECOFIN al ministerelor economice şi de finanţe din statele membre a aprobat, pe 19 mai 1998, înfiinţarea unei legături electronice între comercianţi prin administraţiile fiscale/vamale ale statelor membre, care a devenit cunoscută sub numele de EMCS. Pentru a evalua implicaţiile introducerii unui sistem atât de complex, Comisia a iniţiat un studiu de fezabilitate în perioada 1999-2000, completat de un Addendum în 2003. Principala concluzie a studiului de fezabilitate a fost că informatizarea şi înlocuirea DAI (documentul administrativ de însoţire) cu un mesaj electronic sunt fezabile. În 2003, Parlamentul European a oferit o bază legală pentru dezvoltarea sistemului.

Costuri zero pentru operatorii economici

În România, aplicaţia informatică în care vor lucra operatorii economici este realizată prin proiectul PHARE „Realizarea şi implementarea structurilor IT privind cooperarea administrativă cu alte state membre“ şi va fi pusă gratuit la dispoziţia operatorilor economici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII