22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCu făina în căruţă

Cu făina în căruţă

Asistaţii social şi pensionarii craioveni şi-au primit ieri cota de făină achiziţionată pe bani europeni. Fiecărui craiovean care beneficiază de un venit minim garantat sau de o pensie sub 400 de lei pe lună i-au revenit 15 kilograme de făină. Sute de persoane au luat cu asalt depozitul de la Depoul de Tramvaie din Craioviţa Nouă. O lume pestriţă, femei, bărbaţi şi copii, unii cărând făina în spate, alţii în cărucioare. Familii numeroase, de etnie romă, au luat şi 75 de kilograme şi chiar mai mult. Sacoşele voluminoase erau deşertate în vreo căruţă care aştepta la poartă sau aşezate în portbagajul vreunui autoturism, personal sau taxi. Asta se întâmpla ieri, la primele ore ale dimineţii, cu cei dintâi aşezaţi la rând. Pentru că, între timp, alte zeci de beneficiari aşteptau la poarta depozitului. Între ei, cei mai liniştiţi erau pensionarii cu venituri mici. Nu păreau prea încântaţi de „pomana“ de la stat, dar, când veniturile sunt modeste, orice ajutor, cât de mic, nu este de lăsat. „Ne merge tot mai prost. Am ajuns să ne înjosim pentru orice picătură de alimente sau bani. Noi nu mai scăpăm de sărăcie. Eu am o pensie de doar 300 de lei“, s-a plâns Dumitra Văduva. Femeia tocmai intrase în posesia celor 15 kg de făină pe care le aşeza într-o sacoşă de rafie.
La polul opus, cei cu ajutor social erau mulţumiţi de ce primiseră. Au multe guri de hrănit şi bani puţini. Sunt obişnuiţi ca în fiecare an să-şi ia porţia de făină şi zahăr. „Este bine că ne dau. Eu am patru copii şi trăim doar din ajutor. Am luat cu totul 75 kg“, a spus Claudia Curte. Aceasta căra în spate un bax cu făină până la căruţa care o aştepta peste drum.
Până la ora prânzului, 500 de asistaţi social şi pensionari se prezentaseră ieri la depozitul situat pe bulevardul Dacia. „Distribuirea alimentelor preambalate – făină – furnizate potrivit HG nr.600/2009, a decurs bine până în prezent. Au venit în prima parte a zilei cel puţin 500 de persoane. Azi am distribuit făina celor care beneficiază de ajutor social şi pensionarilor, urmând ca în perioada următoare să distribuim şi către celelalte categorii, şomeri şi persoane cu handicap. Nu au fost incidente, oamenii au avut posibilitatea să consulte listele chiar la sediul nostru din Craioviţa Nouă sau aici, la depozit. Dacă ne va fi furnizat şi zahărul, vom începe şi distribuirea acestuia“, a precizat Ileana Marica, şef Serviciu plăţi asistenţă socială din cadrul Primăriei Craiova.
Programul de distribuire va dura până pe 2 octombrie. La ridicare, titularul drepturilor prevăzute de HG nr. 600 /2009 trebuie să se prezinte cu buletinul sau cu cartea de identitate în original. În situaţia în care titularul este în imposibilitate de a se prezenta pentru a-şi ridica drepturile, alimentele se vor elibera pe bază de: împuternicire sau, după caz, declaraţie – formulare tipizate ce vor fi asigurate de instituţie. Consultarea tabelelor cu persoanele care beneficiază de prevederile HG nr. 600/2009 se poate face în continuare la sediul Primăriei Municipiului Craiova din b-dul Oltenia bl. 65A1, precum şi la locul de distribuire.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII