18.7 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalEpidemie de boli de rinichi

Epidemie de boli de rinichi

Două milioane de români suferă de boli cronice ale rinichilor. Doar o mică parte din ei ştiu că sunt bolnavi şi fac dializă. În acelaşi timp, tot mai puţine persoane au acces la analiza medicală care permite depistarea precoce a bolilor renale.  

Natura ne-a înzestrat cu câte doi rinichi, chiar dacă este suficient doar unul pentru ca organismul să funcţioneze corespunzător. Cu toate acestea, mii de români sunt nevoiţi să facă de trei ori pe săptămână dializă, pentru că nu mai au nici un rinichi funcţional. Singura soluţie pentru aceşti oameni este transplantul renal. Numai că donatorii sunt atât de puţini, iar cererea atât de mare încât cei mai mulţi dintre bolnavi nu apucă să-şi mai vadă visul cu ochii. Aceşti oameni nu ar fi ajuns aici dacă ar fi ştiut din timp că suferă de o boală renală.
În România se estimează că sunt în prezent două milioane de oameni cu boli cronice renale, adică 10% din populaţia ţării. Dintre aceştia, doar o mică parte este cunoscută de medicii specialişti. Este vorba de cei 7.500 de pacienţi din întreaga ţară care fac dializă, adică sunt în ultima fază a bolii, când rinichiul este compromis. „Bolile cronice renale au cinci stadii de evoluţie. Ele evoluează silenţios, până în stadiile IV sau V, când deja funcţia renală a fost compromisă, iar singurul lucru care se mai poate face pentru pacient este dializa“, susţine prof. dr. Eugen Moţa, şeful Clinicii de Nefrologie şi al Centrului de Dializă de la Spitalul de Urgenţă Craiova.

Românii consumă de trei ori mai multă sare

Boala cronică renală face ravagii nu doar în România, ci peste tot în lume. În Europa prevalenţa acestei boli este de 8%, iar în SUA sunt 27 de milioane de bolnavi pentru care statul cheltuieşte aproximativ 50 de miliarde de dolari într-un an (aproape cât bugetul României). Acesta este motivul pentru care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a decretat Ziua Mondială a Rinichiului în cea de-a doua joi din luna martie, o zi în care ar trebui să se facă mai mult ca în altele educaţie pentru sănătatea rinichilor.
Tema din acest an a Zilei Mondiale a Rinichiului este „Păstraţi tensiunea arterială cât mai joasă!“, o recomandare deloc întâmplătoare, susţin medicii specialişti, având în vedere că hipertensiunea arterială însoţeşte 80% din bolile cronice renale. Iar unul dintre duşmanii de temut ai sănătăţii este sarea, al cărei consum în exces duce la creşterea tensiunii arteriale. „Oamenii consumă sare, mult peste 7 grame pe zi, cantitatea normală. În România se consumă şi peste 20 de grame“, a precizat prof. dr. Eugen Moţa.
Educarea populaţiei ar trebui dublată şi de o implicare mai bună a autorităţilor medicale, precum şi de o susţinere financiară a unor programe de screening. Depistarea la timp a problemelor renale se face cu ajutorul unei analize medicale numite creatinină serică – un fel de barometru al funcţionării rinichilor. O astfel de determinare costă între patru şi opt lei. Deşi analiza este pe lista celor decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, asiguraţii au şanse foarte mici să beneficieze de ea gratuit, din cauza Ministerului Sănătăţii, care a redus la jumătate fondurile alocate pentru analize medicale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII