19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalHărţi pentru bolnavii de diabet

Hărţi pentru bolnavii de diabet

Bolnavii de diabet din judeţul Dolj vor învăţa mai multe despre afecţiunea lor cu ajutorul hărţilor de conversaţie. Şedinţele de instruire vor începe astăzi, la Clinica de Diabet şi Boli de Nutriţie a Spitalului de Urgenţă Craiova, şi vor fi coordonate de cadre medicale.

Acţiunea de informare a bolnavilor de diabet face parte din programul educaţional „Să vorbim despre diabet“, derulat de Federaţia Română de Diabet şi de Divizia de îngrijire a diabetului din cadrul companiei Eli Lilly România, finanţatoarea hărţilor de conversaţie. Potrivit vicepreşedintei Federaţiei Române de Diabet, prof.dr. Maria Moţa, prin acest program se urmăreşte îmbunătăţirea modului de înţelegere şi autogestionare a diabetului de către pacienţi. „Am constatat că lumea ştie foarte puţine lucruri despre această boală, aşa că este foarte mare nevoie de informaţie. La aflarea diagnosticului, pacienţii sunt de cele mai multe ori şocaţi, trec prin stări de anxietate, negare, depresie sau ignorare. Prin acest program dorim să prevenim aceste stări şi să stabilim o relaţie de permanentă interacţiune cu pacienţii diabetici. Odată acceptată şi înţeleasă boala, tratamentul, însoţit de un stil de viaţă riguros, aduce o îmbunătăţire semnificativă a calităţii vieţii persoanelor cu diabet“, a declarat prof.dr. Maria Moţa.

Capacitatea de memorare creşte cu 70%

Hărţile de conversaţie sunt un instrument educaţional interactiv şi vizual cu eficienţă foarte mare, susţin specialiştii. „Se bazează pe studii care arată că memorarea optimă se obţine atunci când persoana respectivă participă activ, aude şi vede. Practic, capacitatea de memorare poate creşte cu până la 70%. De asemenea, se ştie că oamenii sunt tentaţi să urmeze mai degrabă informaţiile sau sfaturile primite de la cunoştinţe. Prin această metodă se stabileşte un dialog între pacienţii implicaţi, dar şi între moderator şi pacienţi“, a explicat dr. Rodica Pasat, expert trainer.
Educaţia medicală terapeutică a bolnavului de diabet zaharat este o parte importantă în procesul de tratament, iar un pacient care nu a urmat un program de educaţie complet nu va fi niciodată echilibrat.
Lipsa informaţiilor este cauza principală a celor mai de temut complicaţii ale diabetului: afecţiuni cardiovasculare, orbire, insuficienţă renală cronică şi amputaţia membrelor. În judeţul Dolj, jumătate dintre persoanele care suferă amputaţii (în total, 100 de astfel de intervenţii) într-un an sunt diabetici. Numărul doljenilor cu diabet zaharat depăşeşte în prezent 25.000.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII