22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMedicii de familie renunţă la proteste

Medicii de familie renunţă la proteste

Medicii de familie au renunţat la protestele programate în perioada 18-20 februarie. Decizia a fost luată ieri de conducerea Societăţii Naţionale de Medicină de Familie, după întâlnirea reprezentanţilor acesteia cu ministrul sănătăţii şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Potrivit dr. Mirela Profir, preşedinta Societăţii Naţionale de Medicină de Familie – filiala Dolj, medicii de familie au obţinut un buget mai mare începând cu trimestrul al II-lea faţă de cel promis iniţial. „Rămânem cu un buget mai mare decât cel al anului trecut, pentru primele trei luni ale anului, urmând ca din trimestrul al II-lea fondurile alocate să fie puţin mai mici“, a declarat preşedintele SNMF Dolj.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, bugetul alocat medicinei de familie va scădea cu cel mult 12%, ajungând la 256 de milioane de lei. Ministrul sănătăţii, Ion Bazac, i-a informat pe medicii de familie că doreşte introducerea de la 1 iulie a unui sistem de coplată a serviciilor medicale. Această coplată va fi aproape simbolică pentru pacienţii care merg la medicul de familie, comparativ cu tarifele care vor fi percepute pacienţilor care apelează la policlinici sau spitale. Această măsură urmăreşte degrevarea activităţii spitalelor şi orientarea pacienţilor spre medicul de familie.
Medicii de familie vor avea alocate în acest an încă 180 de milioane de lei pentru programele naţionale de screening ale cancerului de col uterin şi bolilor cardiovasculare.
Medicii de familie anunţaseră săptămâna trecută că vor intra în concediu de odihnă în perioada 18-20 februarie, în semn de protest faţă de intenţia Ministerului Sănătăţii de a reduce bugetul alocat medicinei de familie cu 40% pentru anul 2009.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII