22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljOmor pe biletele pensionarilor

Omor pe biletele pensionarilor

Aproximativ 200 de pensionari s-au îngrămădit la Casa Judeţeană de Pensii Dolj pentru 12 bilete de tratament refuzate de titularii de drept. Bătrânii – cei mai mulţi din mediul rural – au stat la coadă şi de la patru dimineaţa.

Îmbulzeală la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Dolj. Sute de oameni au venit cu noaptea în cap pentru a prinde unul dintre cele 12 bilete de tratament puse în vânzare de instituţie. Se numesc „bilete refuzate“, pentru că nu le-a revendicat nimeni săptămâna trecută, când au fost afişate la avizierul instituţiei. Şi cum „sejurul“ în staţiunile de tratament începe astăzi, biletele trebuia vândute. Ieri-dimineaţă, aproape 200 de oameni au stat la coadă în speranţa că prind un loc în staţiuni. „Stau de la ora patru de azi-dimineaţă şi degeaba. Au trimis număr mic de bilete şi spun că nu mai au. Cererea am depus-o pe 2 decembrie, când a fost nebunia aia aici. Vreau la Bala pentru reumatism“, a spus Marin Statie, de 52 de ani, din Răcari.
„Am auzit lumea că se dau biletele şi am venit la şase azi-dimineaţă. Dacă nu mergem acum la băi nu mai avem când, pentru că încep muncile la câmp şi nu mai putem“, a spus Georgeta Miu, de 60 de ani, din Braloştiţa. „Să vedem dacă mai prindem bilete. Eu aş vrea la Goagiu, la Căciulata, că mă dor picioarele şi spatele“, a spus tanti Veronica Anda, de 72 de ani, din Işalniţa, care a mărturisit că a stat la rând de la 7.00. În jurul orei 12.00, vreo 50 de oameni încă nu plecaseră acasă, deşi au fost anunţaţi că nu mai erau bilete. „Poate or mai scoate altele“, s-a justificat un bătrânel, care ţinea morţiş să nu plece acasă. Poliţistul comunitar care asigura ordinea în incinta CJP le-a explicat bătrânilor care este ordinea în care se vor da biletele, dar degeaba. Omul legii a recunoscut că au fost îmbrânceli şi nemulţumiri, că „aşa e la rând“.

Doar 12 bilete

Directoarea CJP Dolj, Ileana Ciutan, a precizat: „Acum au fost scoase doar 12 bilete refuzate săptămâna trecută şi pe care trebuia să le vindem, pentru că sunt serii care încep pe 10 şi pe 11 februarie, în staţiunile în care Casa Naţională de Pensii are câte un hotel: Amara, Bala, Pucioasa, Buziaş, Covasna şi Olăneşti. Biletele refuzate le-am repartizat persoanelor care urmau în ordinea depunerii cererilor pe finalul anului trecut“. Bugetul asigurărilor sociale de stat nu a fost publicat, fapt pentru care nu se cunosc banii pentru seriile viitoare. Ileana Ciutan a spus că nu există nici o altă modalitate de a evita aglomeraţia de la ghişeu. Cei care stau la coadă provin, în special, din mediul rural, în speranţa că prind un bilet de tratament înainte de începerea campaniei agricole de primăvară. Repartiţiile pentru seria următoare vor avea loc pe 16 februarie, iar refuzurile se redistribuie pe 23 februarie. Pensionarii plătesc jumătate din pensie, pentru un bilet de 18 zile într-una dintre staţiunile balneare din ţară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS