19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSclavie la bucătărie

Sclavie la bucătărie

Despre condiţiile în care muncesc angajaţii din spitale se ştiu din păcate foarte puţine lucruri. Mulţi oameni cred că bucătăresele doar mănâncă şi fură din hrana bolnavilor. Realitatea este însă alta.

În bucătăria Spitalului de Urgenţă Craiova, de la bucătărese până la muncitorii necalificaţi, toată lumea lucrează în regim de capitalism sălbatic. Volum de muncă enorm, condiţii grele, salarii mici şi sporuri ioc, tentaţia de a dosi din alimentele cumpărate pentru bolnavi. Angajaţii de la bucătărie au la rândul lor copii de hrănit şi facturi mari de plătit la întreţinere.

Opt bucătărese la 1.500 de bolnavi

În 1990, blocul alimentar al Spitalului de Urgenţă Craiova avea în jur de 40 de angajaţi. Acum s-a ajuns la 22: opt bucătărese, iar restul dieteticiene şi muncitoare necalificate. La un spital cu 1.500 de paturi, în care sunt internaţi bolnavi peste capacitate, cele 22 de salariate trebuie să facă în aşa fel încât în fiecare zi bolnavii să aibă ce să mănânce. Şi pentru că ele sunt puţine, iar bolnavi întotdeauna foarte mulţi, se lucrează într-un ritm infernal, iar rezultatele sunt aşa cum le văd bolnavii, dezgustaţi uneori de ceea ce găsesc în farfurie. Nu este însă doar „meritul“ bucătăreselor. La calitatea proastă a mâncării contribuie şi ingredientele ieftine şi de calitate jalnică cumpărate cu bani puţini de spital.
O bucătăreasă experimentată are de preparat patru cazane de mâncare, fiecare cu un volum de 200-250 de litri. Mâncarea este transferată apoi în oale imense, care cântăresc 20-30 de kilograme. Pentru că este personal puţin, bucătăreasa trebuie să care singură oalele grele. „Nu are cine să ne ajute, pentru că suntem doar două bucătărese pe tură dimineaţa şi câte una singură după-amiaza, iar muncitoarele au alte treburi“, a explicat o bucătăreasă.

Nici uşă de biserică, nici hoaţe la drumul mare

Nici muncitoarele necalificate nu o duc mai bine. Femeile trebuie să împingă cărucioarele şi sacii grei cu alimente. Munca de salahor este grea şi nu este singura activitate pe care trebuie să o presteze. Ele sunt cele care curăţă legumele şi zarzavaturile, tot ele trebuie să transporte cu cărucioarele mâncarea la fiecare secţie şi, la final, să spele vasele murdare şi să ducă gunoiul la ghenă.
Şi alte recorduri neomologate au fost depăşite în acest bloc alimentar: două-trei femei curăţă manual 300-400 de kilograme de cartofi, zilnic, şi alte câteva sute de kilograme de alte legume care vor fi folosite la gătit. „Vai de mama noastră! Nu ştiu cum de mai rezistăm. Şi nu avem cui să ne plângem. Conducerea ne-a spus că, dacă nu ne convine, să plecăm acasă. Şi unde să ne ducem? Avem copii de crescut, facturi de plătit…“, a spus o muncitoare.
Şi pentru că foamea este mare, nu a dispărut nici tentaţia de a fura din mâncarea bolnavilor. Muncitoarele recunosc că au băgat mâna, dar nu aşa de adânc cum s-a scris în presă: „Nu se poate spune acum că toate suntem hoaţe, pentru un cartof sau o varză furate de unele dintre noi. Toată lumea fură în ţara asta“.
 
Halate de la second hand

La volumul mare de muncă, se adaugă şi condiţii din cele mai grele. Nu există sistem de ventilaţie, astfel că bucătăria a devenit un fel de saună din cauza aburilor de la mâncare care se degajă în permanenţă în încăpere. Bucătăresele lucrează aici în jur de opt ore pe zi. Ca să nu se sufoce, femeile mai deschid ferestrele, dar nici aerul rece de afară nu le face bine. În ultima vreme, o angajată a fost internată la ORL, iar alta şi-a schimbat locul de muncă după ce s-a îmbolnăvit de astm bronşic.
În ciuda condiţiilor grele, salariile sunt mici. Bucătăresele spun că salariul cel mai mare este de 800 de lei, în condiţiile în care lucrează sâmbăta şi duminica, iar de sporuri, nici vorbă. Ba, femeile mai spun că spitalul nu le pune la dispoziţie nici măcar echipament de lucru. Halatele, şorţurile sau bonetele şi le-a cumpărat fiecare de la second hand.

Posturile sunt blocate

La întrebările ziariştilor, reprezentanţii Spitalului de Urgenţă Craiova au răspuns că îmbunătăţirea condiţiilor de lucru, suplimentarea posturilor la blocul alimentar şi salariile sunt probleme care ţin de finanţare şi de normativele Ministerului Sănătăţii. „În prezent, nu pot fi făcute angajări din cauza blocării posturilor. Pentru că avem deficit de angajaţi la bucătărie, am cerut la Direcţia de Sănătate Publică o suplimentare a posturilor de asistent dietetician, bucătar, cofetar şi muncitor necalificat. Solicitarea noastră a fost înaintată Ministerului Sănătăţii şi acum aşteptăm un răspuns“, a spus dr. Bogdan Fănuţă, directorul medical al Spitalului de Urgenţă Craiova.
Directorul medical a mai spus că anul acesta se intenţionează, în limita fondurilor, şi o realizare a sistemului de ventilaţie. Cât despre retribuţie, angajatele de la blocul alimentar au salariul maxim permis de normativele în vigoare, la care se va adăuga din ianuarie 2009 un spor de prevenţie de 11%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII