18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalOltenii, admişi la muncă în Spania

Oltenii, admişi la muncă în Spania

Dacă joi, peste o mie de persoane s-au înghesuit în Casa Studenţilor din Craiova să obţină un loc de muncă în Spania, ieri, numărul solicitanţilor a fost semnificativ mai mic.

În urma selecţiei de forţă de muncă în domeniul agricol, pentru Spania, organizată joi, câteva sute de persoane şi-au găsit o slujbă. „La această selecţie au participat persoane din şase judeţe, respectiv Dolj, Gorj, Olt, Mehedinţi, Vâlcea şi Teleorman. Au fost declarate admise 428“, a spus Daniela Neagoe, directoare executivă adjunctă a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj, organizatorul selecţiei. Aceasta a explicat că 23 de persoane au fost respinse, iar patru au fost declarate rezerve.

 

„Cei fără dosare nu au putut intra la selecţie“

 

Potrivit reprezentanţilor AJOFM Dolj, joi, toate persoanele care erau înscrise în baza de date a agenţiilor ca fiind în căutarea unui loc de muncă în străinătate au intrat la interviu. „Cei care nu au avut dosare nu au putut intra la selecţie“, a explicat Alina Ghercioiu, din cadrul AJOFM Dolj.

Restul, cei pentru care românii care lucrează în Spania au făcut recomandări, a trebuit să aştepte să se termine selecţia şi abia apoi să-i contacteze pe angajatori. „Eu lucrez în Spania de şase ani. Aştept să se termine selecţia pentru ca soţul meu să discute cu angajatorii şi să semneze contractul. Am vorbit cu ei dinainte“, a precizat ieri Elena S., din Craiova, care a explicat că, în sfârşit, va reuşi să-şi reunească familia în Spania (odată cu soţul său va veni lângă ea şi fiica sa, pe care o va transfera la o şcoală de acolo). Cazul nu a fost singular. „A vorbit soţia pentru mine. Ea lucrează deja la firma spaniolă şi patronii au fost de acord să mă angajeze şi pe mine“, a spus unul dintre cei prezenţi la selecţia de vineri.

 

Istoria se repetă

 

După ce joi s-au înghesuit să intre înainte, ieri, participanţii la selecţie au fost mult mai liniştiţi. Şi pentru că numărul celor prezenţi a fost semnificativ mai mic, selecţia nu s-a mai desfăşurat la Casa Studenţilor, ci la sediul AJOFM Dolj. Şi anul trecut, când selecţia a fost organizată tot pe 18 şi 19 decembrie, situaţia a fost similară. „Din cele 200 de persoane înştiinţate pentru 19 decembrie, doar zece (adică 5%) s-au prezentat la interviu. Dintre acestea, cinci au fost admise. Pe 18 decembrie, din cele 352 de femei anunţate să vină la selecţie s-au prezentat 94%“, declara, la momentul respectiv, Laura Nicolăescu, purtătoarea de cuvânt a AJOFM Dolj.

1.497 de locuri de muncă

La recrutarea de zilele acestea au participat firmele spaniole UPA şi FRESH HUELVA, care au pus la dispoziţia persoanelor care doresc să lucreze în străinătate 1.497 de locuri de muncă. Durata contractelor este de minimum trei luni, salariul brut – 37,06 euro/zi (din care se reţine 2% impozit). Cazarea este în sarcina angajatorului, iar întreţinerea, în grija lucrătorului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII