18.7 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalServiciile publice au consumat mălaiul

Serviciile publice au consumat mălaiul

În Bănie s-au terminat banii pentru curăţenie şi pentru întreţinerea zonelor verzi, iar costul reparaţiilor stradale depăşeşte fondurile alocate în 2008. Serviciile publice au primit câte o gură de oxigen la ultima rectificare bugetară, însă nu atât de mare pe cât o ceruseră.

 

Banii pe care Primăria Craiova îi păstrase pentru mărirea salariilor şi pentru gospodărirea sediilor proprii, 6,1 milioane de lei, şi-au găsit repede destinatari. Numai responsabilii cu salubrizarea, întreţinerea spaţiilor verzi şi a drumurilor şi trotuarelor au cerut în total 7,9 milioane de lei la rectificarea bugetară de la sfârşitul acestei luni. În condiţiile în care primăria este obligată prin lege să asigure subvenţia pentru energia termică livrată populaţiei, 1,3 milioane de lei, şi când la poarta bugetului mai plâng după bani şi alte instituţii. Nu a fost lăsat fără supliment însă nici unul dintre solicitanţi. Pentru salubrizare a fost aprobat transferul a 1,4 milioane de lei – cerere: 3 milioane de lei, pentru întreţinerea zonelor verzi, a grădinilor publice şi a bazelor sportive s-au dat 1,4 milioane de lei – necesar: 3,7 milioane de lei, iar la străzi au ajuns 800.000 de lei – cost total suplimentar: 1,2 milioane de lei. Pe lângă subvenţia de 1,3 milioane de lei pentru energia termică, au mai ajuns bani pentru Spitalul „Victor Babeş“, 30.000 de lei, pentru Grădiniţa nr. 52, 10.000 de lei, pentru Parohia Sf. Nicodim – 45.000 de lei. Sport Club Municipal a primit 250.000 de lei, iar Filarmonica „Oltenia“ încasează 7.000 de lei. Cu ultimii bani din bugetul pe 2008 va fi plătită dobânda la împrumutul BRD, 375.000 de lei, şi va fi acoperită subvenţia pentru abonamentele de transport în comun oferite persoanelor defavorizate. „Acesta e bugetul, aceştia sunt banii. Cu 100 de milioane de euro încercăm să reuşim ce fac alţii cu 500 de milioane de euro“, a declarat primarul Antonie Solomon, în şedinţa pentru aprobarea rectificării bugetare.

 

Prea mult balast!

 

Constructorii craioveni lovesc din nou în bugetul local. Deşi nu au reuşit să termine nici o lucrare la timp în 2008, ei au de încasat mai mult decât li s-a promis. Potrivit unui raport al Direcţiei programe de dezvoltare a primăriei, „în urma verificării şi executării lucrărilor de reparaţii curente cu beton asfaltic străzi
s-au constatat diferenţe între cantităţile de balast, balast stabilizat, borduri mici, borduri mari şi beton asfaltic, dintre listele de cantităţi şi lucrările real executate. În consecinţă, solicităm suplimentarea şi completarea Programului de reparaţii străzi pe anul 2008 (…). Valoarea estimată a acestor lucrări este de 1.200.000 de lei“. „Mai tăiaţi!“, a sunat răspunsul economiştilor din primărie, care au propus distribuirea a 800.000 de lei.

 

Obrazul subţire…

 

Pentru dereticatul prin spaţiile verzi ale Craiovei ar mai fi nevoie de 3,7 milioane de lei până la sfârşitul anului, potrivit răspunzătorilor. Aceştia justifică nevoia de suplimentare a cheltuielilor cu lărgirea ariei de lucru în 2008 şi cu creşterea numărului de personal, dar şi cu majorarea tarifelor regiei specializate pentru întreţinerea parcurilor, grădinilor şi bazelor de agrement. Şi la capitolul mătură, transport şi depozidare gunoi s-au consumat banii alocaţi în 2008. Astfel, pentru perioada 15 octombrie – 31 decembrie mai sunt 369.000 de lei, faţă de un necesar estimat la 3 milioane de lei. Serviciul Public de Salubritate n-are decât să se descurce cu 1,4 milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII