18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDisfuncţii la Serviciul de Ambulanţă

Disfuncţii la Serviciul de Ambulanţă

Echipaje care pleacă la caz după 40 de minute, maşini dotate, dar nefolosite, truse medicale incomplete, lipsa medicamentelor din dotarea ambulanţelor şi o slabă disponibilitate de colaborare cu SMURD sunt doar unele probleme cu care se confruntă Serviciul de Ambulanţă Dolj.

Deşi a fost dotat integral cu maşini noi, Serviciul de Ambulanţă Dolj funcţionează sub aşteptările populaţiei. Este concluzia la care au ajuns echipele mixte ASP – CAS în urma controalelor efectuate la sediul instituţiei şi staţiile de salvare din judeţ, la cererea Ministerului Sănătăţii Publice.Cele mai multe probleme semnalate au fost cauzate de lipsa unei finanţări corespunzătoare, personalul insuficient şi de legislaţia incompletă.

 

Ambulanţe noi, nefolosite

 

Serviciul de Ambulanţă Dolj a primit în ultimii doi ani 43 de autosanitare noi de la Ministerul Sănătăţii Publice. Dintre acestea, opt sunt pentru consultaţii de urgenţă la domiciliu, însă doar patru sunt folosite (trei la staţia centrală din Craiova şi una la substaţia Calafat). Explicaţia este faptul că medicii de familie refuză să efectueze astfel de servicii fără să fie plătiţi. Cu toate că ambulanţele sunt noi, multe dintre acestea pleacă foarte târziu la caz, uneori chiar şi după 40 de minute de la apelul telefonic. Un motiv al acestei întârzieri îl reprezintă apelurile nejustificate ale unor „glumeţi“, care trimit echipajele de ambulanţă după cai verzi pe pereţi. Astfel de apeluri se ridică la aproximativ 23 din 100 de cazuri analizate.

Şi cu numărul de angajaţi sunt probleme. Deşi ar avea nevoie de 548 de posturi, Serviciul de Ambulanţă a primit aprobare doar pentru 409, dintre care 33 sunt neocupate, fiind scoase la concurs.

 

Medicamente foarte puţine sau deloc

 

Altă problemă este dotarea ambulanţelor. Trusele medicale standard sunt incomplete şi amestecate (cea pentru respiraţie şi cea pentru medicaţie). Nu există paralizante musculare de nici un fel în ambulanţele de tip C, doar hipnotice, barbiturice şi benzodiazepine; singurul analgezic major este mialginul, nu există kituri de drenaj toracic sau pentru acces venos central, nu există trombolitice, nici antidoturi. Cantităţile de medicamente din fiecare tip sunt extrem de mici (câte una-două fiole sau flacoane din fiecare, inclusiv adrenalina şi atropina, acolo unde există, nepermiţând susţinerea bolnavului pe durată de mai mult de câteva minute). În majoritatea maşinilor, anumite tipuri de medicaţie există doar în trusă, iar altele în salvare, şi nu în ambele, nefiind posibilă utilizarea medicaţiei din truse în timpul deplasării.

În unele ambulanţe nu există deloc medicaţie sau echipamente de resuscitare în trusa unică. Un astfel de exemplu este la staţia Filiaşi, unde cele două ambulanţe tip B1 nu aveau adrenalină şi atropină, balon de ventilaţie pentru adulţi. Una dintre maşini nu avea nici un fel de echipament de resuscitare, imobilizare sau monitorizare, iar laringoscopul nu funcţiona corespunzător. În salvare nu exista decât o trusă improvizată cu pansamente, medicaţie antispastică şi aspirator. Din cauza uzurii avansate, maşina nu era folosită de echipaje. Acestea foloseau, în schimb, altă ambulanţă, de tip A, fără echipament de imobilizare şi monitorizare sau medicaţie de resuscitare, cu care se deplasează la urgenţe ce necesită şi ambulanţă de tip B1.

 

SMURD, eternul rival

 

Comunicarea Serviciului de Ambulanţă Dolj cu SMURD reprezintă, de asemenea, o problemă. Potrivit raportului, dispeceratul Ambulanţei nu prea anunţă echipajele SMURD sau o face cu întârziere atunci când trebuie să plece la cazuri. Echipajul SMURD de la Calafat a fost anunţat doar de patru ori în cinci săptămâni şi atunci foarte târziu, după ce ambulanţa ajunsese deja la caz. Echipajul SMURD din Craiova este anunţat de dispecerii Serviciului de Ambulanţă doar pentru pacienţii căzuţi în stradă, accidente rutiere sau de muncă, iar în rest, doar dacă nu mai sunt salvări disponibile. Sunt însă şi cazuri în care dispeceratul Ambulanţei cheamă SMURD-ul pentru descarcerare şi altă ambulanţă pentru acordarea asistenţei medicale, deşi maşina SMURD are şi echipaj medical.

Conducerea Serviciului de Ambulanţă Dolj a refuzat orice comentariu pe marginea raportului de control, care a fost înaintat ministerului cu propuneri de îmbunătăţire a organizării activităţii Serviciului de Ambulanţă Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII