17.6 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBăsescu retrimite ANAF în parlament

Băsescu retrimite ANAF în parlament

Preşedintele Traian Băsescu a trimis ieri parlamentului, spre reexaminare, o lege privind reglementarea unor măsuri financiar-fiscale ale cărei prevederi transformă ANAF într-o instituţie bazată pe profit, situaţie neconformă cu statutul şi natura juridică a unei instituţii publice a statului.

Preşedintele solicită parlamentului eliminarea din textul Legii pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 47/2007 privind reglementarea unor măsuri financiar-fiscale a unei dispoziţii considerate neconforme cu statutul şi natura juridică a unei instituţii publice a statului, în speţă Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). În motivarea trimisă de şeful statului către legislativ se arată că un articol din ordonanţă prevede reţinerea de către ANAF sau de către autorităţile administraţiei publice locale, după caz, a unei cote de 7% din valoarea creanţelor stinse în baza unui articol din Codul de procedură fiscală. Sumele astfel obţinute ar urma să fie utilizate de ANAF ori de autorităţile administraţiei publice locale, după caz, ca venituri proprii, „pentru finanţarea cheltuielilor necesare îmbunătăţirii activităţii de administrare a creanţelor fiscale“.

Preşedintele susţine că posibilitatea reţinerii acestor sume ca venituri proprii de către ANAF reprezintă o formă legală de transformare a acesteia „dintr-o instituţie publică bugetară într-o instituţie bazată pe profit, asemenea unei societăţi comerciale“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU