25.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalClaudiu, tot mai aproape de transplant

Claudiu, tot mai aproape de transplant

Şansele lui Claudiu Voicu de a beneficia în străinătate de transplantul de măduvă cresc cu fiecare zi. Ministerul a transmis că are nevoie de oferta altor două clinici pentru a debloca fondurile cât mai curând.

Claudiu Voicu, băiatul de opt ani care a fost diagnosticat în martie, anul acesta, cu leucemie limfoblastică, ar putea pleca în străinătate pentru efectuarea transplantului, chiar în cursul lunii noiembrie. În urma intervenţiilor la Ministerul Sănătăţii, Autoritatea de Sănătate Publică a primit o adresă prin care i se cer alte două oferte de la clinici din străinătate, după care se va lua o decizie.
S-au primit chiar promisiuni că, după depăşirea acestui hop, copilul ar putea pleca să facă transplantul de măduvă luna viitoare.
Coordonatoarea Departamentului de programe din cadrul Autorităţii de Sănătate Publică, dr. Ramona Lesnic, a declarat că deocamdată s-a reuşit să se ia legătura cu reprezentanta unei clinici din Israel recunoscute pentru rezultatele bune obţinute în acest gen de intervenţii medicale.
„Reprezentanta clinicii cunoaşte foarte bine legislaţia din România, pentru că au mai fost tratate acolo persoane de la noi din ţară, şi ar putea chiar să ne transmită şi a doua ofertă, tot din Israel, astfel încât să se ia rapid o decizie. Am aflat însă că, în cazuri similare, ministerul a suportat costurile în proporţie de 70-80%, fiind nevoie ca restul de bani să se acopere din alte surse. Costurile cred că vor fi asemănătoare cu oferta existentă, din Ungaria, adică aproximativ 200.000 dolari“, a declarat dr. Lesnic.

Oamenii continuă să sară în ajutorul băiatului

Campania de strângere de fonduri, demarată în judeţ, continuă. Există puncte de colectare amenajate în câteva spaţii comerciale, iar farmaciştii au strâns şi ei o sumă considerabilă, conform declaraţiei farmacistei Georgeta Coca, o parte din membrii Colegiului Farmaciştilor donând sume în nume personal, dar şi Colegiul participând cu o donaţie în nume colectiv.
Cadrele didactice din mai multe şcoli au organizat, la rândul lor, colecte, iar pensionarii, şi nu numai ei, continuă să depună bani în conturile deschise la BCR Slatina, astfel ca şansele lui Claudiu să se însănătoşească să crească cu fiecare zi.
Mama băiatului a declarat că în aceste zile trebuie să rezolve o problemă de sănătate apărută pe neaşteptate, în prezent fiind internată cu Claudiu la Craiova. „Cred că a contractat o infecţie. I s-a umflat măseaua şi nu s-a băgat nici un medic stomatolog să-l trateze. Astăzi (ieri – n.r.) i-au făcut analize şi sper să se rezolve cât mai repede totul, să plecăm acasă pentru a putea întocmi actele. Altfel, băiatul e bine. Am vorbit şi cu medicii de la Bucureşti şi ne-au încurajat cu toţii“, a spus mama micuţului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS