17.8 C
Craiova
sâmbătă, 25 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAţă chirurgicală nesterilă în spitalele din Olt

Aţă chirurgicală nesterilă în spitalele din Olt

Inspectorii sanitari au descoperit pachete din cele trei loturi de aţă chirurgicală suspectată că ar fi nesterilă, importată din China, în spitalele Caracal, Balş şi Corabia, însă aceasta nu fusese utilizată.

Materialele medicale despre care Ministerul Sănătăţii a atras atenţia că ar putea pune în pericol viaţa pacienţilor au ajuns şi în unităţile sanitare din Olt. Cutiile cu aţă chirurgicală provin din China şi au ajuns, prin intermediul firmei de distribuţie Pansiprod, şi în spitalele din Caracal, Balş şi Corabia.

„Am descoperit cutii cu aţă chirurgicală din loturile menţionate în nota de control transmisă. Cutii a câte 16 pachete am găsit în spitalele din Caracal, Balş şi Corabia. Am dispus retragerea lor şi n-am întâmpinat nici o problemă“, a declarat inspectorul-şef al Inspecţiei Sanitare de Stat (ISS), dr. Mădălina Popescu.

 

„N-am apucat s-o folosim“

 

Cea mai mare cantitate de aţă chirurgicală din loturile cu risc a fost descoperită la Spitalul Municipal Caracal. Aici a ajuns prin intermediul firmei care a câştigat ultima licitaţie, organizată în aprilie – mai anul acesta, după cum a declarat managerul spitalului, Constantin Vladu. „Este pentru prima dată când colaborăm cu această firmă. A câştigat licitaţia electronică, oferind preţul cel mai mic, pentru că acesta este principalul criteriu în selecţie. N-am apucat s-o folosim, pentru că mai aveam pe stoc“, a declarat managerul spitalului caracalean.

La Spitalul Orăşenesc Corabia, produsul a fost adus de firma Florixmed, care s-a aprovizionat de la Pansiprod. De aici au fost retrase trei cutii din loturile indicate ca necorespunzătoare. Nici acestea nu ajunseseră, după cum a declarat managerul Gheorghe Băloi, în sălile de operaţie. De altfel, la Spitalul din Corabia, numărul investigaţiilor chirurgicale s-a diminuat drastic în ultima perioadă, Secţia de obstetrică – ginecologie, spre exemplu, devenind doar departament, iar spitalul semnând un protocol cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina pentru transferarea cazurilor care necesită intervenţii chirurgicale.

Aţă chirurgicală în valoare de 700 de lei a fost retrasă şi distrusă şi la Spitalul Orăşenesc Balş. Directorul unităţii, dr. Ştefan Stănculescu, a declarat că aţa chirurgicală se afla în magazie şi că a fost retrasă imediat. „Colaborăm de mai multă vreme cu firma respectivă şi n-am avut probleme. De data aceasta, am primit, prin intermediul Autorităţii de Sănătate Publică, nota respectivă şi am retras pachetele din loturile menţionate. Am notificat şi firma şi sperăm să ne recuperăm banii“, a declarat dr. Stănculescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII