19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiovenii înscriu la coş

Craiovenii înscriu la coş

Craiovenii care au fost surprinşi aruncând deşeuri pe jos au fost ieri sancţionaţi simbolic, cu fluierul şi cartonaşe roşii. De cealaltă parte, cetăţenii care au dat dovadă de bună creştere şi au aruncat resturile la coşul de gunoi au fost răsplătiţi cu aplauze şi cartonaşe verzi.

 

Această acţiune face parte dintr-o campanie de informare publică, organizată de AIESEC Craiova, şi care se desfăşoară sub sloganul „Craiova înscrie la coş“, propunându-şi să atragă astfel atenţia asupra importanţei păstrării curăţeniei în oraş şi a unei conduite responsabile faţă de mediul înconjurător. „Dorim să transmitem locuitorilor Craiovei că protejarea mediului şi curăţenia oraşului sunt deosebit de importante pentru sănătatea noastră“, a declarat Aura Stan, responsabilă cu presa în cadrul AIESEC Craiova. Pentru desfăşurarea acestei acţiuni, zece echipe, a câte cinci tineri (membri AIESEC, ai ONG-urilor partenere şi elevi), înarmaţi cu fluiere şi cartonaşe roşii şi verzi, au împânzit oraşul şi, după caz, i-au lăudat sau criticat pe craioveni. „Aproape toţi craiovenii întâlniţi au aruncat resturile la coşul de gunoi. Unul singur a aruncat un chiştoc pe jos“, a spus Alexandru Matican, unul dintre membrii unei echipe care şi-a desfăşurat activitatea în zona Spitalului „Filantropia“.

 

Proiect amplu de mediu

 

Acţiunea de ieri face parte dintr-un proiect mai amplu, desfăşurat de AIESEC Craiova în perioada 1 iunie – 1 septembrie şi numit „Learn to change the future“ („Învaţă să schimbi viitorul“), care are ca scop mobilizarea elevilor şi a studenţilor din ONG-urile craiovene pentru a combate comportamentele dăunătoare din punct de vedere ecologic.

Proiectul este implementat cu sprijinul Casei de Cultură a Studenţilor şi în colaborare cu două ONG-uri locale – „Cedru“ şi „Tinerii luptă împotriva viciilor mileniului III“.

„În urma acestui proiect, 30 de tineri vor fi pregătiţi pe teme precum conduita civică, dimensiuni ale ecologiei în mediul urban, voluntariat şi managementul proiectelor, printr-o serie de training-uri şi activităţi desfăşurate sub îndrumarea a patru stagiari din Coreea de Sud şi Tunisia“, a precizat Cristina Cojoacă, preşedinta AIESEC Craiova. Un prim curs a avut loc săptămâna aceasta. „Prima lecţie am avut-o joi şi a constat într-o introducere în problemele globale de mediu, iar la următoarele întâlniri vom prezenta procesul de reciclare din Coreea. Scopul nostru este să-i facem pe studenţi să fie cât mai receptivi la problemele de mediu şi să discute cât mai mult pe această temă“, a afirmat Yoomin Jeon, unul dintre lectorii coreeni.

 

A început cu o campanie de recilare

 

Alt scop al proiectului „Learn to change the future“ este şi acela de a mări gradul de conştientizare asupra importanţei reciclării în Craiova atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru instituţiile publice.

Astfel, prima etapă a proiectului a fost o campanie de reciclare, care se desfăşoară şi în prezent, şi în urma căreia s-au strâns patru tone de hârtie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII