15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalÎnvăţământul liceal, necorelat cu piaţa muncii

Învăţământul liceal, necorelat cu piaţa muncii

Profesorii din România consideră că oferta educaţională pentru studiile liceale nu este corelată cu piaţa muncii, iar programa şcolară nu acoperă nevoile de studiu ale elevilor, arată un studiu realizat de compania de soft educaţional, Intuitext, citat de NewsIn.

Mai mult de jumătate dintre profesorii chestionaţi consideră astfel că pregătirea liceenilor nu are acoperire în oferta locurilor de muncă. În acelaşi context, peste 45% dintre profesori sunt de părere că elevii care urmează cursurile şcolilor de arte şi meserii (SAM) vor avea mari dificultăţi în a-şi continua studiile sau în a găsi un loc de muncă bine plătit.

Potrivit studiului, cei mai mulţi elevi, respectiv 75%, aleg unde vor învăţa după ce termină gimnaziul în funcţie de sfaturile părinţilor. În general, majoritatea elevilor preferă liceele teoretice, 24% dintre ei aleg licee cu profil tehnologic, iar 20% se îndreaptă spre cele economice. Sub 10% dintre elevi îşi doresc o carieră în învăţământ şi optează pentru un liceu cu profil pedagogic, iar mai puţin de 1% se înscriu la licee sportive.

 

Profesorii cer revenirea la examenul de admitere

 

Studiul, realizat la finalul admiterii computerizate la liceu, a urmărit să descopere şi care este opinia profesorilor despre actualul sistem de admitere în clasa a IX-a, pe baza tezelor cu subiect unic. 76% dintre cadrele didactice intervievate susţin revenirea la examenul de admitere organizat în fiecare liceu. Profesorii consideră că selecţia elevilor trebuie făcută de licee prin examen de admitere, notele de la teza cu subiect unic nefiind relevante pentru nivelul de pregătire al elevilor. Doar pentru 14% dintre profesori actuala modalitate de admitere este o soluţie viabilă.

Începând cu anul şcolar 2007-2008, admiterea la liceu se face pe baza unei note calculate ca medie între media notelor la tezea unică şi cea a anilor de studiu din gimnaziu.

Studiul Intuitext, la care au participat 1.200 de profesori din toată ţara, a fost realizat pe pagina de internet www.didactic.ro, comunitate web ce numără, în prezent, peste 50.000 de cadre didactice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU