18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalTaxă pentru accesul în casă

Taxă pentru accesul în casă

Câştigat în instanţă, gangul unui imobil de pe strada Unirii pune pe jar angajaţii Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL). Actualul proprietar solicită o sumă lunară de 1.500 de lei pentru accesul chiriaşilor de la etaj,   în caz contrar „văzându-se nevoit“ să închidă calea fără înştiinţare prealabilă.

În ultimii ani, retrocedările, indiferent de legea în baza cărora s-au efectuat, au dat multe bătăi de cap fie chiriaşilor, fie proprietarilor, fie statului. Imobilul de pe Strada Unirii nr. 31, fost 55, este unul dintre cazuri. Până la recensământul din 2001, acesta trecea ca având două corpuri de clădiri. Un gang comun permitea intrarea chiriaşilor. Partea stângă a fost însă revendicată şi câştigată, prin sentinţa civilă nr. 23 din 18 februarie 2008, de fostul proprietar. „Având ca obiectiv ieşirea din diviziune, gangul a fost câştigat în proprietate, iar locatarii corpului doi, cel din dreapta, nu mai au acces la imobil“, descrie contextul Simona Mitroescu, şefa Biroului contracte chirii. La parterul acestei ultime construcţii, Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ deţine două spaţii: unul este ocupat de Partidul Naţional Democrat Creştin, iar celălalt are chiriaş o persoană fizică.

Partidul nu se vrea trecătoare

După ce fostul proprietar a preluat partea sa de imobil, care include şi gangul de acces, pentru chiriaşi singura modalitate de a intra în casă a rămas sediul partidului. „Regia a încercat să creeze această cale prin spaţiul partidului, care, oricum, are contractul de închiriere expirat din 22 iunie 2007. Oamenii sunt cu plăţile la zi, dar contractul nu a fost încă reînnoit din cauza litigiului. A fost pus la dispoziţie, în schimb, alt spaţiu în cartierul Lăpuş, la parterul blocului T6, în suprafaţă de 20,94 metri pătraţi, cu doi metri mai mic decât amplasamentul de pe Unirii. Schimbul a fost aprobat de consiliul local, dar reprezentanţii partidului au refuzat până la urmă să se mute“, a adăugat Simona Mitroescu. Pe de altă parte, aceştia nu sunt de acord nici ca micul sediu să se transforme în trecătoare pentru chiriaşii de la etaj.

Banii sau bariera

Colac peste pupăză, proprietarul imobilului şi al gangului solicită chirie pentru folosirea acestuia din urmă drept cale de acces, anunţând RAADPFL de noua sa doleanţă: „(…) Prin prezenta vă aduc la cunoştinţă că, începând cu data de 2 iulie 2008, vă solicit chirie pentru accesul chiriaşilor RAADPFL Craiova pe gangul clădirii din strada Unirii nr. 31, care îmi aparţine exclusiv“. Folosindu-se de sentinţa civilă care îl îndreptăţeşte să ia în stăpânire o cale de acces – gangul comun -, acesta a stabilit un preţ, ameninţând, în cazul neachitării sumei, cu blocarea trecerii: „Chiria solicitată este de 1.500 lei/lună (50 lei/zi). În condiţiile în care veţi refuza oferta făcută de subsemnatul, mă văd nevoit să închid calea de acces, fără a vă mai înştiinţa în prealabil, rămânând ca Regia să rezolve această problemă“.
Cum pentru Regie achitarea acestei „taxe de trecere“ este imposibilă, singura soluţie rămâne… partidul! „Vom cere în instanţă hotărâre de evacuare pentru Partidul Naţional Democrat Creştin. Altă variantă nu avem. Şi vom transforma respectivul sediu în cale de acces“, a precizat şefa Biroului contracte chirii din cadrul RAADPFL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII