16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPacient şchiop, trimis după bandaje

Pacient şchiop, trimis după bandaje

Incredibil, dar adevărat! Un pacient cu piciorul rupt a fost trimis de cadrele medicale să-şi cumpere feşi dacă vrea să-i fie pus piciorul în ghips. S-a întâmplat la Spitalul de Urgenţă Craiova.

 

Îl cheamă Dorel Toma. Este maşinist la o mină din Motru şi pe 8 martie a suferit un accident de muncă. Bărbatul de 51 de ani s-a ales cu o fractură dublă la piciorul stâng după ce a căzut în timp ce încerca să schimbe o rolă. A fost internat în Spitalul de Urgenţă Craiova, unde a fost supus unei intervenţii chirurgicale. Operaţia nu a reuşit şi bărbatul a fost supus unei noi intervenţii chirurgicale pe 3 iunie, iar luni ar fi trebuit să fie externat. Pentru a putea pleca, trebuia ca atelele să-i fie înlocuite cu un aparat ghipsat, care să-i susţină piciorul beteag. Cadrele medicale l-au anunţat însă că spitalul nu mai are feşi pentru confecţionarea aparatului ghipsat şi că, dacă vrea, să plece să-şi cumpere bandaje de la farmacie.

 

Cadrele medicale au refuzat să-l ajute

 

Pacientului nu i-a venit să creadă că este trimis într-un picior la farmacia de peste drum tocmai de cadrele medicale care ar trebui să se îngrijească de sănătatea lui.

În astfel de situaţii se vede cât de bine este să ai o rudă alături de tine în spital care să se ocupe de cumpărarea feşilor. Dorel nu avea pe nimeni, pentru că familia lui nu a putut să vină tocmai din Gorj ca să-l viziteze la spital, aşa că s-a rugat de cadrele medicale să-l ajute. Bărbatul s-a rugat însă degeaba, pentru că asistentele şi infirmierele nu au acceptat, motivând că îşi depăşesc atribuţiile. „Le-am spus că le dau bani să-mi cumpere şi mie feşi, dar mi-au răspuns că nu au voie să plece din clădire în timpul programului“, a precizat Dorel.

Pentru că bolnavul nu a fost în stare să-şi cumpere bandaje, cadrele medicale i-au dat jos atelele şi l-au lăsat aşa. Abia seara, pe la ora 20.00, Dorel a reuşit să facă rost de bandaje, apelând la rudele unui coleg de salon. „I-am dat bani unui băiat care îşi vizita tatăl internat în salon cu mine şi l-am rugat să-mi cumpere şi mie de la farmacie. Nu era obligat să facă asta, dar a dovedit că este un om cu suflet. Nu aş putea să spun acelaşi lucru despre asistente şi infirmiere“, a mai spus el.

 

160 de lei, aruncaţi lunar pe fereastră

 

Dorel Toma a fost externat abia marţi după-amiază şi transportat acasă cu o ambulanţă, după ce asistentele de la Spitalul de Urgenţă Craiova i-au pus piciorul în ghips, folosindu-se de bandajele cumpărate de acesta.

Bărbatul din Gorj este un caz tipic de pacient tratat în spitalele din România, unde lipsurile materiale şi indiferenţa cadrelor medicale fac parte din oferta terapeutică. Dorel Toma cotizează lunar la bugetul asigurărilor de sănătate cu 160 de lei, iar atunci când are nevoie de asistenţă medicală nu primeşte nici măcar o faşă de zece lei. Ba a mai trebuit să scoată din buzunar 200 de lei ca să-şi plătească medicamentele cu care să fie tratat în spital: Oxacilină, Tador (fiole şi tablete), Gentamicină.

Conducerea Spitalului de Urgenţă Craiova admite că este criză de materiale sanitare şi îşi recunoaşte şi neputinţa de a rezolva problema, spunând că unitatea sanitară este la mâna distribuitorilor de medicamente şi materiale sanitare, care nu onorează comenzile la timp. „Acum două săptămâni am terminat licitaţia pentru materiale sanitare. Au fost încheiate contractele, s-au făcut comenzile săptămâna trecută, iar firma respectivă ar fi trebuit să facă livrarea vineri sau sâmbătă. În momentul acesta, avem feşi doar pentru urgenţe“, a spus dr. Bogdan Fănuţă, directorul medical al Spitalului de Urgenţă Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

60 COMENTARII