22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCreşte numărul de cursuri gratuite

Creşte numărul de cursuri gratuite

Craiovenii pot participa la unul din cele 104 cursuri de formare profesională gratuite în meserii cerute de angajatori, pentru a se integra mai uşor pe piaţa forţei de muncă.

 

Cursurile gratuite de formare profesională, organizate anul acesta de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj, vizează 46 de meserii şi calificări. Printre acestea se numără cele de administrator imobile, bucătar, cameristă, coafor, frizer, comunicare în limba engleză, inspector resurse umane, lucrător în hoteluri. La acestea se adaugă cele de legumicultor, muncitor floricultor, ospătar, recepţioner, secretar operator birotică şi lista continuă. „Până pe 30 mai au fost organizate 19 cursuri de formare profesională, la care s-au înscris 381 de persoane“, a declarat Laura Nicolăescu, purtătoarea de cuvânt a AJOFM Dolj. Potrivit acesteia, conform planului de formare profesională pentru 2008, în Dolj vor fi organizate 104 cursuri de formare profesională. Dintre acestea, cele mai multe sunt prevăzute pentru şomeri (peste 80%), urmate de cele organizate în cadrul agenţilor economici (aproximativ 15%) şi de cele pentru deţinuţi în penitenciare (aproape 4%).

 

În 2007 au fost organizate 99 de cursuri

 

Comparativ cu anul trecut, numărul cursurilor gratuite organizate de AJOFM Dolj este în creştere cu 5%. La momentul respectiv, din cele 99 de cursuri gratuite, 79 erau destinate şomerilor, 16 angajaţilor agenţilor economici şi patru deţinuţilor din penitenciar. Ca şi număr de calificări, în 2008 sunt mai puţin cu două (baby sitter şi agent de pază şi ordine). „În perioada 1 ianuarie – 30 mai 2007, au fost organizate 22 de cursuri“, a precizat Laura Nicolăescu. Potrivit acesteia, la respectivele cursuri s-au înscris 362 de şomeri, la care s-au adăugat 23 de persoane aflate în detenţie.

 

Beneficiarii cursurilor gratuite

 

De cursuri de formare profesională gratuite beneficiază persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă care nu realizează venituri, precum şi cele care desfăşoară activităţi în mediul rural şi nu au venituri lunare sau acestea sunt mai mici decât indemnizaţia de şomaj. Mai pot urma un program de formare profesională gratuită şi persoanele aflate în detenţie, care mai au de executat cel mult nouă luni până la ultima zi de executare a pedepsei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS