18.7 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBolnavii infectaţi cu HIV, lăsaţi fără medicamente

Bolnavii infectaţi cu HIV, lăsaţi fără medicamente

De la 1 aprilie, s-a schimbat modalitatea în care pacienţii aflaţi în evidenţă cu HIV/SIDA îşi pot obţine medicaţia. Medicamentele antiretrovirale nu se mai eliberează doar prin farmaciile de spitale, ci şi prin cele cu circuit deschis, iar achiziţionarea lor nu se mai face prin licitaţie naţională, ci de fiecare centru regional, respectiv Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ Craiova, pentru toată regiunea Oltenia.

În judeţul Dolj se află în evidenţa centrului regional 192 de persoane infectate cu HIV, care urmează un tratament cu medicamente antiretrovirale. După schimbarea legislaţiei, toate aceste persoane şi-au exprimat în scris dorinţa de a-şi ridica în continuare medicaţia de la Spitalului de Boli Infecţioase Craiova.

 

Lipsa bugetului, veşnica explicaţie

 

Lipsa de experienţă despre ce înseamnă o licitaţie de acest gen şi-a spus cuvântul. Aceasta a început târziu, iar spitalul nu şi-a asigurat un stoc suficient de medicamente antiretrovirale, ceea ce a făcut ca din luna mai să nu mai poată asigura medicaţia pentru 20% dintre bolnavi. „Contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate s-a încheiat târziu, abia pe 24 aprilie, şi practic anul bugetar începe de la 1 mai. De la această dată au intrat banii în cont, motiv pentru care am început licitaţia foarte târziu. Acum este însă în derulare şi aşteptăm să se finalizeze“, a explicat dr. Valentina Ionescu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Craiova, motivul întârzierii.

Licitaţia a început, potrivit reprezentanţilor unităţii, pe 12 mai şi merge destul de greu, având în vedere miza – valoarea foarte mare a medicamentelor antiretrovirale.

 

Pericol de moarte pentru pacienţi

 

Potrivit medicilor, dacă situaţia se va prelungi şi nu vor începe livrările de medicamente, stocurile se vor „subţia“ în continuare şi din ce în ce mai mulţi bolnavi vor rămâne fără medicamente.

În prezent, din farmacia spitalului lipsesc două medicamente, Stocrinul şi Ziagenul, care fac parte din schema de tratament a 40 de bolnavi. „O schemă de tratament conţine trei medicamente antiretrovirale. Dacă lipseşte unul, este compromisă toată schema de tratament. În momentul în care acesta se întrerupe, poate să apară rezistenţa la virusul HIV şi atunci trebuie schimbate medicamentele“, a susţinut dr. Florentina Dumitrescu, medic specialist la Secţia de HIV/SIDA a Spitalului de Boli Infecţioase Craiova.

Dr. Dumitrescu admite faptul că unii pacienţi care au întrerupt tratamentul în luna mai este posibil să fie trecuţi în luna următoare pe altă schemă de tratament cu medicamente mai scumpe. Medicul a mai spus că rezistenţa la tratament se instalează de obicei după două-trei săptămâni de la întreruperea tratamentului cu medicamente antiretrovirale.

 

Pacienţii sunt trimişi pentru medicamente la Bucureşti

 

Altă schemă de tratament înseamnă medicamente mai scumpe. Potrivit Asociaţiei Anti-HIV/SIDA – Speranţa Băniei, costul medicaţiei pentru o zi al unui pacient infectat cu HIV s-ar putea dubla dacă se schimbă schema de tratament. „Tratamentul pe lună cu medicamente antiretrovirale se ridică la 1.000 de dolari. Dacă organismul nu mai răspunde la schema respectivă pentru că virusul a devenit rezistent la respectivele medicamente, atunci va trebui urmată altă schemă de tratament, ale cărei costuri pot să fie duble sau chiar triple“, a declarat Mircea Marian, preşedintele Asociaţiei Speranţa Băniei.

Multe dintre persoanele infectate cu HIV/SIDA din judeţul Dolj sunt tineri de 19-20 de ani, care au fost infectaţi cu virusul HIV imediat după naştere, în momentul vaccinării, de asistente medicale care foloseau aceeaşi seringă pentru a vaccina zeci de copii, fără să o sterilizeze. „În 1988 şi 1989 s-a comis o crimă de care sunt răspunzătoare statul şi sistemul sanitar. Statul nu mai are cum să se revanşeze pentru că a distrus viaţa acestor oameni, dar ar putea măcar să nu facă acelaşi lucru a doua oară“, a mai spus Mircea Marian.

În încercarea disperată de a rezolva oarecum situaţia, cadrele medicale de la Spitalul de Boli Infecţioase Craiova au început să trimită la Bucureşti pacienţii, pentru a-şi ridica de acolo tratamentul cu medicamente antiretrovirale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII