15.6 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAdmiterea 2008 scoate SAM-urile pe tuşă

Admiterea 2008 scoate SAM-urile pe tuşă

Admiterea la liceu şi la şcolile de arte şi meserii din acest an este, potrivit factorilor implicaţi, un experiment nu tocmai fericit, primele afectate fiind SAM-urile.

 

Faptul că, indiferent de medie, elevii pot opta pentru un loc la liceu, pe baza notelor obţinute la teze şi a mediilor anuale înregistrate în cei patru ani de gimnaziu, va face ca aceste locuri să se ocupe cu prioritate, în detrimentul şcolilor de arte şi meserii. Pericolul paşte şi liceele bine cotate, spre care, încurajaţi de media mare de admitere, se vor îndrepta sute de elevi. Cum de-abia la tezele cu subiect unic s-a văzut că suntem o naţiune de genii, înregistrându-se mii de note între 9 şi 10 la cele trei discipline, va fi mai mult decât greu de ierarhizat elevii cu adevărat după nivelul cunoştinţelor. „Părinţii trebuie avertizaţi de către diriginţi să aibă un număr cât mai mare de opţiuni, pentru că mediile elevilor sunt foarte mari. În aceste condiţii, deşi în ghid am menţionat şi ultima medie de admitere pentru fiecare liceu, trebuie spus că nu mai este la fel de relevantă ca la sesiunile trecute de admitere“, a declarat informaticianul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Olt, Mihaela Oprea.

Se aşteaptă chiar ca numărul celor cu medii de admitere între 9 şi 10 să fie peste 1.000, poate chiar să atingă 1.500. Situaţie în care, foarte probabil, se va ajunge ca la Colegiul Naţional „Radu Greceanu“ ultima medie de admitere să fie peste 9, când anul trecut a fost 8,23. Nu mai pot fi un punct de reper mediile de admitere din 2007 nici în ceea ce priveşte celelalte 26 de licee. La „Ion Minulescu“ Slatina s-a intrat anul trecut cu 8,48, la „Nicolae Titulescu“ Slatina – cu 8,44, la „Ioniţă Asan“ Caracal – cu 8,23, la „Mihai Viteazul“ Caracal – cu 8,34, cea mai mică medie de anul trecut fiind înregistrată la Liceul Văleni – 6,38, în condiţiile în care pentru Liceul Piatra-Olt şi Liceul cu Program Sportiv aceste medii nu s-au specificat, pentru că nu s-au completat toate locurile.

 

Programul informatic are hibe

 

Dificultăţi au apărut şi în operarea în sistemul informatic, problemele nefiind încă lămurite. Elevii din seriile anterioare, care nu au susţinut sau nu au promovat testele naţionale sau capacitatea, nu pot fi, deocamdată, luaţi în calcul pentru repartizarea computerizată. „Am sesizat această problemă, s-a şi transmis un răspuns, care însă nu mă mulţumeşte, pentru că eu nu-i pot spune respectivului candidat că nu se poate înscrie la liceu. Mai aşteptăm să se clarifice lucrurile“, a mai spus profesoara Mihaela Oprea.

Modificarea calendarului de susţinere a tezelor cu subiect unic în sesiunea specială, pentru cei care nu s-au prezentat în sesiunile anterioare, îngreunează, de asemenea, procedura de admitere. Pe 6 iunie se aşteaptă contestaţiile pentru notele de la teze, în condiţiile în care mediile trebuie încheiate, iar fişele transmise către ISJ până la 9 iunie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS