24.3 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalOrdonanţa CNSAS, adoptată tacit

Ordonanţa CNSAS, adoptată tacit

CNSAS poate funcţiona după atribuţiile stabilite de guvern, ordonanţa de funcţionare a instituţiei fiind adoptată tacit, întrucât Camera Deputaţilor nu a avut ieri cvorumul necesar pentru a adopta varianta propusă de comisie, care restrângea substanţial atribuţiile consiliului.

Ca urmare a acestei situaţii, CNSAS poate emite în continuare note de constatare către instanţe şi nu simple referate, aşa cum propusese comisia juridică, iar preoţii pot fi verificaţi. De asemenea, instanţele care stabilesc eventuala colaborare cu Securitatea rămân cele de contencios, şi nu cele civile, cum propuseseră deputaţii jurişti. Ordonanţa în forma guvernului merge cu raport de adoptare către Senat, camera decizională.

Tot din lipsă de cvorum, a fost adoptată însă şi o iniţiativă legislativă referitoare la CNSAS, a senatorului PSD Şerban Nicolae. Acest act normativ vine în contradicţie cu ordonanţa guvernului, stabilind ca CNSAS să nu mai dea nici avize, nici decizii, ci doar să publice pe internet documentele de arhivă. De asemenea, se mai propune ca deciziile date până în prezent de către Colegiu şi care se află în diverse faze de contestare, inclusiv în instanţă, să fie anulate, cu excepţia cazului în care cel direct vizat doreşte continuarea procesului. Totodată, clericii sunt scoşi de sub incidenţa legii, pe motiv că ar avea o organizare autonomă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS