19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCreştinii duc Crucea Mântuitorului în Straja

Creştinii duc Crucea Mântuitorului în Straja

Sute de creştini din Valea Jiului şi nu numai duc pe Muntele Straja Crucea Mântuitorului, într-un ritual identic cu cel pe care l-a străbătut Fiul Omului înaintea Răstignirii. Acesta a fost iniţiat de un om de afaceri din Lupeni, poartă numele de Drumul Crucii şi a fost săvârşit pentru prima dată în primăvara lui 2000. Sute de credincioşi de mai toate confesiunile urcă muntele, alături de cei ce poartă Crucea, până în Straja, pentru a-şi izbăvi păcatele. „Nu e greu şi Dumnezeu ne dă putere să ajungem sus. Aşa a pătimit şi Iisus pentru noi şi aşa vom face şi noi în această zi“, au spus bătrânii care vin în fiecare an să participe la procesiune.

Toţi cei care vin la Lupeni în Vinerea Mare au ocazia să revadă cu ochii minţii Patimile Mântuitorului, pentru că traseul ce urcă în vârful Muntelui Straja, la un schit păstorit de un călugăr, a fost presărat cu popasuri, exact ca în Biblie. Oamenii se opresc de 12 ori pe drumul sinuos de peste şapte kilometri, spun rugăciuni, alături de călugărul care oficiază slujbele, la fiecare troiţă amplasată pe drum şi apoi duc Crucea sus, unde primesc binecuvântarea părintelui Daniel. Ţin post şi se roagă pentru izbăvirea păcatelor, iar apoi iau parte la slujba prin care Crucea, în care sunt încrustate moaştele sfinte, este aşezată în biserică, până anul viitor. „Am început acest ritual în anul 2000, când am decis să refac traseul biblic pe drumul ce duce în staţiunea de munte Straja. Sute de credincioşi care ne sunt alături în această zi şi toţi revin cu plăcere în fiecare an“, a spus Emil Părău, iniţiatorul ritualului.

În acest an, inedit este faptul că la procesiune vor asista şi şase persoane îmbrăcate în costume de ostaşi romani, întocmai ca aceia care l-au răstignit pe Iisus.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS